Torsby kommun
Torsby kommun

Enhet

 • Kommunkansliet
 • Telefon: +4656016000
 • E-post: torsby.kommun@torsby.se
 • Postadress:
 • Torsby kommun
 • 1. Kommunkansliet
 • 685 80 Torsby
 • Besöksadress: Nya Torget 8, Torsby

Person

 • Maria Altonen
 • Projektadministratör
 • Tfn: +4656016635
 • Mobil: +46702430732
 • E-post: maria.altonen@torsby.se
 • Besöksadress: Torget 5, Sysslebäck


När du kontaktar kommunen via brev eller e-post, kommer vi att behandla dina personuppgifter enligt dataskyddsförordningen

EU-valet 2024

Nu är det valår igen och dags för alla röstberättigade att ta sig iväg och rösta. Den här gången väljer vi vilka som ska styra i EU-parlamentet. Den 9 juni är det valdag och från och med 22 maj är det möjligt att förtidsrösta.

Preliminärt resultat från EU-valet

Här på Valmyndighetens hemsida www.val.se kan du från kl. 23.00 söndagen den 9 juni börja se de preliminära valresultaten.

Innehållsförteckning för denna sida

Vad är det för val i år?

I år (2024) är det val till Europaparlamentet. Det innebär att vi väljer vilka vi vill ska representera oss nationellt. Det här valet sker vart femte år, och perioden personerna väljs för kallas mandatperiod.

När är det val?

Valet till Europaparlamentet 2024 år infaller valet den 9 juni. Vallokalerna i hela Sverige är öppna kl. 8 - 21.

I Sverige är det inte möjligt att rösta digitalt, därför behöver du antingen förtidsrösta eller rösta på valdagen.

Vem får rösta?

Grundregeln för att du ska få rösta är att du måste ha fyllt 18 år senast på valdagen. Din rösträtt bestäms 30 dagar före valet utifrån uppgifterna i Skatteverkets folkbokföring.

Rösträtt till Europaparlamentet

För att du ska få rösta i valet till riksdagen gäller även följande:

 • I valen gäller allmän rösträtt för alla unionsmedborgare som har uppnått en viss ålder, i regel 18 år.
 • Du som är medborgare i ett EU-land och har full immunitet och bor i Sverige men inte är folkbokförd här, har rösträtt i val till regionfullmäktige, kommunfullmäktige och Europaparlamentet om du senast 30 dagar före valet anmäler dig till röstlängden.

På ditt röstkort som skickas till din folkbokföringsadress före valet framgår din rösträtt. Det är väldigt bra om du har med dig ditt röstkort när du röstar.

Röstlängden

Det tas fram en röstlängd per valdistrikt och den grundar sig på de uppgifter om personer som Skatteverket har. När du röstar på valdagen blir du avprickad i röstlängden. Under valdagen förs det även in information om inkomna förtidsröster.

Du som är svensk medborgare och folkbokförd utomlands, men ändå vill rösta i det svenska valet måste anmäla dig till röstlängden vart tionde år för att behålla din rösträtt.

Röstlängden är en allmän handling och kan läsas av vem som helst efter valet. Informationen som framgår i röstlängden är namn, personnummer och om personenförtidsröstat, röstat på valdagen eller inte röstat alls. Det går aldrig att läsa hur en person röstat i röstlängden.

Var kan du rösta?

Du kan rösta antingen i en röstningslokal under förtidsröstningsperioden den 22 maj till och med den 9 juni och du kan rösta i den vallokal som ditt valdistrikt har den 9 juni. Vill du rösta på bokbussen så har den en särskild turlista under valet.

Olika aktörer i valet

Valmyndigheten

Valmyndigheten ansvarar centralt för genomförande av val och landsomfattande folkomröstningar. Valmyndigheten planerar och samordnar genomförandet av valet. Mer information om valet och utförlig information på olika språk finner du på Valmyndighetens hemsida www.val.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Länsstyrelsen

Länsstyrelsen ansvarar för att dela in länet i valkretsar och valdistrikt. De ansvarar för att utfärda nya röstkort, ändra i röstlängderna och rapportera in valresultatet till Valmyndigheten. Mer information finner du på www.lansstyrelsen.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Kommunen (valnämnden)

Kommunen genom den kommunala valnämnden ansvarar för att genomföra valet på ett säkert sätt. Valnämnden ser till att det finns lokaler för val och att de lokalerna är bemannade med röstmottagare som är utbildade för den uppgiften. De inkomna rösterna räknas i de olika valdistrikten efter att vallokalerna stängt och sedan fraktar valnämnden rösterna till länsstyrelsen. Valnämnden genomför även den preliminära rösträkningen på onsdagen efter valet. Vill du kontakta valnämndens kansli kan du göra det på 0560-166 35 eller till e-postadressen valn@torsby.se.

Vill du läsa information på andra språk kan du göra det här.

Innehållsansvarig: Maria Altonen
Senast genomgången:
Senast uppdaterad: