Torsby kommun
Torsby kommun

Coronainfo - om vård och omsorg

Här samlar vi information som kommunen skapat när det gäller vård och omsorg samt andra verksamheter inom socialförvaltningen.

Från 1 oktober upphör besöksförbudet

Det nationella besöksförbudet upphör, och det är återigen möjligt att besöka en vän eller släkting som bor på ett särskild boende (äldreboende).

Men det är fortsatt mycket viktigt att följa myndigheternas restriktioner och de regler som boendena sätter upp.

Läs mer om att besöksförbudet upphör.

Fortsatt besöksförbud vid särskilda boenden

Men det kan finnas möjlighet att ses ändå.

Dels genom de sätt som beskrivs nedan, t.ex. via Skype och att ses utomhus vid sk. plexiglasbord. Det har också fattats beslut av Socialstyrelsen och Smittskydd Värmland om att finna sätt att i vissa fall göra undantag för besöksförbudet, och kunna ses inomhus.

Regeringen beslutade den 30 mars 2020 om att införa ett tillfälligt förbud mot besök i särskilda boendeformer för äldre för att förhindra spridningen av sjukdomen covid-19. Beslutet skulle gälla till och med 30 juni 2020. Här finner du förordningen SFS 2020:163.

Regeringen beslutade den 11 juni 2020 att förlänga besöksförbudet på särskilda boenden till och med den 31 augusti 2020 för att förhindra spridningen av sjukdomen covid-19. Här finner du förordningen SFS 2020:506.

Socialstyrelsen beslutade den 13 juli om Allmänna råd med anledning av förordningen om besöksförbud. De allmänna råden syftar till att ge stöd vid bedömningar av om
undantag kan medges från förbudet mot besök. Här kan du finna de allmänna råden HSLF-FS 2020:41länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Socialstyrelsen har tagit fram stöd till chefer och huvudmän inom socialtjänsten bland annat när det gäller att bedöma undantag från besöksförbudet. Här finner du information om Socialstyrelsens stöd i denna fråga. Skrolla ner på den sidan du kommer till, och finn rubriken "Särskilt om besöksförbudet på äldreboenden".

Smittskydd Värmland beslutade den 30 juli om tillämpningsföreskrifter för att kommuner och regionen ska kunna göra undanta från besöksförbudet för personer med antikroppar, eller personer som har testats positivt för covid-19 (men har tillfrisknat) och kunna visa giltiga intypg på detta. Smittskydd Värmlands föreskrifter finner du här.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Respektive kommun arbetar nu med att ta fram egna sk. lokala rutiner för hur detta ska kunna tillämpas rent praktiskt. T.ex. vem har rätt att besluta, vilka intyg ska gälla, hur ofta ska besöken kunna få göras osv.

Torsby kommuns vård- och omsorgschef Carina Stolpe berättar 3 augusti att ett arbete pågår med att ta fram lokala rutiner för Torsby kommuns särskilda boenden.

De allra flesta besöken görs idag utomhus och det fungerar mycket bra berättar Carina. Man bokar med personalen och så träffas man och umgås. Det finns också tillfällen, t.ex. i livets slutskede, då besöken sker inomhus och det har hittills också fungerat fint.

Vill du besöka din anhörig eller vän på ett särskilt boende, hör av dig till personalen på boendet. Här finner du kontaktuppgifter till de olika boendena.


Boende på äldreboenden kan träffa anhöriga via Skype, vid plexiglasbord eller på annat sätt

2020-06-05: Alla äldreboenden i kommunen erbjuder sina boende och deras anhöriga att träffas, prata och hålla kontakten via Skype. De fyra största äldreboendena, Dalbygården, Linden, Lövenstrand och Gömmanberg, har nu också skaffat ett varsitt plexiglasbord, som är placerade utomhus, där den boende och deras besökare sitter på varsin sida om ett stort plexiglas. De äldreboenden som inte har plexiglasbord kan hjälpa till att arrangera träffar på andra sätt, till exempel kan de boende och deras nära och kära ses på varsin sida om ett fönster.

Oavsett vilket eller vilka mötessätt som erbjuds på det äldreboende som är aktuellt för dig, behöver mötet planeras med både personal och säkerhetsrutiner. Ta kontakt med ”ditt” äldreboende och prata med personalen hur ni smidigast går till väga för att boka ett möte mellan boende och besökare.

Så här jobbar vård och omsorg i Torsby kommun

2020-05-11: Hur fungerar det egentligen nu i coronatider i hemtjänsten och på särskilda boenden? Vad finns det för rutiner för att att det inte ska bli smitta? Hör hygiensjuksköterksan Helene Ljungberg berätta.

Vård och omsorg i Torsby startar egentillverkning av plastförkläden

2020-05-05: Själv är ibland bäste dräng. Vård och omsorg i Torsby startade egentillverkning av långärmade plastförkläden, för att vara redo när behov av dem uppstår.

Se och hör i videon på sidan www.torsby.se/langarmat

Musik till kommunens äldreboenden

2020-04-28: Här kommer en hälsning från Annika Wredenberg, kulturchef, till alla äldreboenden i kommunen. En hälsning med musik från de fina Viskvällarna i Östmark. Cd-skivan Från Gärdebylåten till Värmlandsvisan är på väg.

Kommunen och frivilliga hjälper seniorer få hem mat & medicin

2020-04-21: Torsby kommun och frivilligorganisationer hjälper personer som är 70 år och äldre att handla hem mat och medicin sedan ett antal veckor tillbaks. Fr o m onsdagen den 22 april har vi nytt telefonnummer, nya telefontider och en uppmaning om att vara ute i god tid med ev. medicinbeställning.

 • Nytt telefonnummer att ringa in mat- & medicinbeställning: 0560-160 10

 • Nya telefontider att ringa in mat- & medicinbeställning: Helgfri måndag - torsdag, kl. 9-12

 • Ny info till dig som behöver få medicin uthämtad: Vi ber dig meddela oss i god tid om du behöver hjälp med att få hem medicin, eftersom vi har svårt att hinna leverera den till dig samma vecka som du beställer.

Du kan också göra din mat- & medicinbeställning på www.torsby.se/handla70plus där du också kan läsa mer om tjänsten.

Tips!
Klipp ut och spara annonsen med alla dessa nyheter, som publiceras i Torsbybladet den 22 april, eller ladda ner annonsen här.


Lite guldkant till brukarna inom vård och omsorg

2020-04-01: Från och med idag 1 april och några veckor framöver kommer brukare inom vård och omsorg i Torsby kommun få en liten extra guldkant på tillvaron. Läs gärna mer om detta i vår nyhet.

Kommunen förbereder sig

2020-03-31: Torsby kommun förbereder sig för att ta emot patienter och fler omsorgstagare. Region Värmland har uppmanat kommunerna i Värmland att planera för att ta emot fler patienter än vanligt från sjukhuset. Torsby kommun har nu i dagarna börjat genomföra förändringar för att stå redo för detta.

Besöksförbud till samtliga boenden

2020-03-20: Från och med fredag 20 mars är det besöksförbud på Torsby kommuns samtliga boenden, dvs. särskilda boenden (äldreboenden), gruppboenden för handikappade, korttidsboende (för äldre eller handikappade) och växelvård.

Särskilda boenden i kommunen är Finnskogahemmet i Bograngen, Dalbygården i Sysslebäck, Gömmanberg i Östmark, Lövenstrand och Linden i Torsby.

Detta för att skydda våra brukare och minska risken för smittspridning.

Undantag kan göras för anhöriga till kritiskt sjuka brukare om besökaren inte har luftvägssymtom. Då måste man i förväg ta kontakt med personal på det boende som brukaren bor eller vistas.

Läs mer om besöksförbudet här.

Ungdomsmottagningen stängs

2020-03-16: Ungdomsmottagningen är stängd på obestämd tid p.g.a. coronaviruset för att förhindra smitta och spridning.

Alla besök/ärenden till barnmorska ska först bedömas och bokas via telefon 010-834 75 05 mellan kl. 11-12. Alla besök kommer att förläggas på barnmorskemottagningen, Familjecentralen.

Bokade besök till kurator, ny adress: Altarvägen 6, Torsby. Ring 070-379 99 42 innan du kommer!

Familjecentralen

2020-03-16: De öppna verksamheterna (babycafé och öppna förskolan) på familjecentralen kommer tillsvidare att hålla stängt som en åtgärd att minska rörlighet och kontakter i samhället.

Bokade besök på BVC, BMM och hos socionomen sker som vanligt under förutsättning att man inte har några förkylningssymtom.


Saknar du någon information?
Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.Bekräfta att du är en människa: * (obligatorisk)

Enhet

 • Kommunkansliet
 • Telefon: 0560-160 00
 • E-post: torsby.kommun@torsby.se
 • Postadress:
 • Torsby kommun
 • 1. Kommunkansliet
 • 685 80 Torsby
 • Besöksadress: Nya Torget 8, Torsby

Person

 • Annemor Olsson
 • MAS
 • Tfn: 0560-161 86
 • Mobil: 070-641 61 86
 • E-post: annemor.olsson@torsby.se
 • Besöksadress: Vävaregatan 2, Torsby
 • Annette Lauritzen
 • kommunikationsstrateg
 • Tfn: 0560-160 04
 • Mobil: 070-389 60 04
 • E-post: annette.lauritzen@torsby.se
 • Besöksadress: Nya Torget 8, Torsby
 • Carina Stolpe
 • vård- och omsorgschef
 • Tfn: 0560-160 42
 • Mobil: 076-108 65 19
 • E-post: carina.stolpe@torsby.se
 • Besöksadress: Vävaregatan 2, Torsby


När du kontaktar kommunen via brev eller e-post, kommer vi att behandla dina personuppgifter enligt dataskyddsförordningen

Till toppen