Torsby kommun
Torsby kommun
[ARKIVMATERIAL]
Sidan kan innehålla uppgifter som blivit inaktuella.

Torsby påskpyntar utan fågelfjädrar

Centrumledare Eva Larsson visar påskpyntet i Torsby centrum.

Inför påsk är det ju tradition att pynta påskris med fjädrar, men eftersom det inte går att garantera att fåglarna inte plågats väljer Torsby istället pynta helt utan fågelfjädrar.

Djurrättsorganisationen Djurens Rätt har varnat för att de importerade påskfjädrarna kan komma från fåglar som far illa och har uppmanat alla att välja annat pynt.

– Vi känner att vi inte kan garantera var fjädrarna vi köper in kommer ifrån. Vi kan inte vara säkra på att de inte plockats från levande fåglar, så därför har vi tagit det här beslutet, säger Ann-Katrin Järåsen, kommunalråd i Torsby kommun.

– Det färgglada påskriset bidrar till påskstämningen och vi har tittat på flera alternativ till fjädrar. I år testar vi en innovativ och unik påskpyntning i Torsby, säger Eva Larsson, centrumutvecklare i Torsby kommun.

200 kycklingar

Påskrisen i Torsby och Sysslebäck kommer prydas av 200 stycken små kycklingar (ca 7 cm höga) som är 3D-printade hos The Wood Region (TWR) i Sysslebäck. Alexsander Nordvall, industridesigner på TWR, har skrivit ut kycklingar till Torsby kommuns påskris i två olika färger och material.

Materialet som används till de fina gula kycklingarna är en plast som heter PLA. PLA är en biologiskt nedbrytbar polyesterplast som görs av mjölksyra och används dagligdags till bland annat till matförpackningar, plastpåsar, engångsplastglas och plastfilm till jordbruksändamål.

WPC (Wood Plastic Composite)

Materialet som används till de ljusbruna kycklingarna heter WPC (Wood Plastic Composite). WPC är det materialet som flitigt används hos TWR för att skriva ut olika prototyper till företag involverade i EU-projektet i Sysslebäck. Den WPC som används i Sysslebäck just nu är en blandning av ca 50 % träpulver och 50 % PLA.

Tillsammans med kycklingarna kommer påskrisen att pyntas med konstfjädrar tillverkade i polyester, som levereras av ett lokalt företag.

– Vi är väldigt stolta över våra duktiga innovativa företag i kommunen! Att kunna påskpynta så här fint utan att riskera fåglars hälsa känns väldigt bra, konstaterar Ann-Katrin Järåsen.

Vill du veta mer?

Vill du veta mer om just påskpyntandet i Torsby centrum, hör av dig till centrumutvecklare Eva Larsson tfn 070-212 54 57, eva.larsson@torsby.se.

Vill du veta mer om projektet The Wood region, hör av dig till näringslivs- och besöksnäringschef Olof Ljungberg, tfn 073-271 37 18, e-post olof.ljungberg@torsby.se eller industridesigner på TWR Alexsander Nordvall, tfn 073-271 24 16, e-post alexsander.nordvall@thewoodregion.se.

Så här ser kycklingarna ut, utskrivna i en 3D-skrivare

Saknar du någon information?
Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.Bekräfta att du är en människa: * (obligatorisk)