Torsby kommun
Torsby kommun
[ARKIVMATERIAL]
Sidan kan innehålla uppgifter som blivit inaktuella.

Torsby kommun nominerad som finalist till ”Laddguldet 2019”

Som en av fem kommuner i Sverige är Torsby finalist till Laddguldet 2019

(Video) Torsby kommun är en av fem kommuner i Sverige som är nominerad som finalist i kategorin kommun till ”Laddguldet 2019” – och den 3 juni kommer det att bli klart vem som vinner. Vinnaren mottar priset av Sveriges energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman.

Årets finalister i kategorin kommun är Torsby, Uddevalla, Eskilstuna, Vingåker och Kungsbacka. Det finns också en kategori som heter företag och organisationer, där är Lidl, Södra skogsägarna, Bright, Alpina VM 2019 i Åre och Östersund Skidskytte-VM finalister.

Det är Power Circle, en intresseorganisation inom elkraftsbranschen, som tillsammans med Fortum Charge & Drive, 2030-sekretariatet och Dagens Samhälle som delar ut priset. De berättar i sitt pressmeddelande att samtliga finalister har bidragit till minskade utsläpp genom att driva på i utvecklingen mot en eldriven transportsektor.

Det är för vårt arbete tillsammans med företaget Näckåns Energi med att bygga upp en laddstationsinfrastruktur runt om i kommunen som vi blivit finalister. Torsby är Torsby är idag en av Sveriges laddstolptätaste kommuner räknat per invånare (42,7 laddpunkter per 10000 capita kommuninvånare)² och Sverigeledande i uppbyggnaden av ett klimatsmart fossilfritt land.

Kommunalrådet Ann-Katrin Järåsen:

- Vi är både glada och stolta över att vi som en av fem kommuner nominerats till guldet, säger kommunalrådet Ann-Katrin Järåsen. Projekt visar på en mycket god samverkan mellan kommun och näringslivet, vilket är extra positivt.

- Utbyggnaden av laddstationerna över hela vår stora kommun är ett konkret resultat av den hållbarhetsstrategi som kommunfullmäktige beslutat om. Det som är än mer roligt är att det redan nu blivit verkställighet av en av de viktigaste punktera i dokumentet.

Näringslivschef Eva Larsson:

- Det är viktigt för handeln och besöksnäringen, då både svenska och norska besökare och kunder kör elbil eller elhybridbil. De efterfrågar laddstationer och det har vi nu försökt tillgodose, säger kommunens näringslivschef Eva Larsson.

Information till Laddguldet 2019 från Torsby som finalist

Energirika Torsby erbjuder en lång skala av spännande upplevelser med utrymme för stillhet och aktivitet. Finnskogens kultur och ängsmarker möter moderna elbilsladdare och wifi-torg, hembygdsgårdar möter VM-tävlingar i rally, bad och fiske möter vintersport i världsklass, stilla kanotturer och flottfärder på den mäktiga Klarälven möter skidåkning i Sveriges första skidtunnel. Kort sagt en rikedom som passar de flesta.

I arbetet med kommunens miljömålsprogram1 (2015) gjordes en översyn av kommunens bilar, vilket resulterade i ny bilpool med effektivare fordon och elbilar. Det beslutades också om en satsning på laddinfrastruktur som ett av delmålen. I nära samarbete med det lokala energiföretaget Näckåns Energi har vi byggt upp en laddinfrastruktur som geografiskt täcker hela landsbygdskommunen. En bred samverkan mellan offentliga och privata sektorn visar på styrkan i vad man kan uträtta tillsammans med ett gemensamt mål. Under 2018 investerade även biltillverkaren Tesla i en Supercharger laddstation för Teslabilar i Torsby.

Torsby är idag en av Sveriges laddstolptätaste kommuner räknat per invånare (42,7 laddpunkter per 10000 capita kommuninvånare) ² ochSverigeledande i uppbyggnaden av ett klimatsmart fossilfritt land!

Både boende och besökare har idag möjlighet att ladda sina elbilar vid både snabbladdare och semisnabbladdare, på många platser runt om i kommunen.

Vi arbetar nu vidare med nya idéer som stärker regionens innovationsförmåga till att bygga det fossilfria samhället.

------

(1) www.torsby.se/miljomalsprogram

(2) Totalt 50 laddpunkter/11699 personer = 42,7 laddpunkter per 10000 capita

Mer info

www.torsby.se/laddstationer

www.torsby.se/miljomalsprogram

www.powercircle.se

Kontaktpersoner

  • Tina Näslund, miljöstrateg/energi-klimatrådgivare Torsby kommun, 0560-162 02, tina.naslund@torsby.se
  • Daniel Bücke, ekonom Torsby kommun, 0560-160 30, daniel.bucke@torsby.se
  • Jan-Anders Carlsson, VD Näckåns Energi, 0564-104 81, jananders.carlsson@nackansenergi.se
  • Eva Larsson, näringslivschef Torsby kommun, 0560-160 12, 070-212 54 57, eva.larsson@torsby.se
  • Ann-Katrin Järåsen, kommunalråd Torsby kommun, 073-271 22 03, ann-katrin.jarasen@torsby.se
Saknar du någon information?
Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.Bekräfta att du är en människa: * (obligatorisk)