Torsby kommun
Torsby kommun
[ARKIVMATERIAL]
Sidan kan innehålla uppgifter som blivit inaktuella.

Torsby Finnskogscentrum finalist i WAN Awards

Finnskogscentrum, på utsidan

Finnskogscentrum i Lekvattnet är ett populärt resmål

En internationell jury har utsett Torsby Finnskogscentrum, ritat av Bornstein Lyckefors Arkitekter, till ett av världens bäst gestaltade omvandlingsprojekt som finalist i WAN Awards kategori Adaptive Reuse. Det är en global arkitekturutmärkelse som premierar de främsta hållbarhetsprojekten varje år.

WAN - World Architecture News Awards är ett av världens mest omfattande arkitekturpriser.

I jakten på en hållbar utveckling och ansträngningen att bevara kulturarv för kommande generationer väljer fler byggherrar och entreprenörer att renovera eller bygga om istället för att bygga nytt. Det minskar avfall och energianvändning samtidigt som det skalar ner förbrukningen av material. WAN Awards vill med kategorin ”Adaptive Reuse” hylla detta genom att lyfta fram världens främsta exempel på lyckade omvandlingsprojekt.

Torsby Finnskogscentrum är ett nytt kulturhus med bland annat museum, bibliotek, och arkiv i Lekvattnet utanför Torsby. Men utgångspunkten var en befintlig skola från sextiotalet som har omgestaltats för den nya verksamheten.

Andreas Lyckefors från Bornstein Lyckefors Arkitekter berättar:

- Först ville vi nog helst riva och bygga nytt. Men sedan när vi tittade närmare på byggnaden och den inre logistiken insåg vi att skolan var väldigt rationellt uppbyggd och lämplig även som kulturhus. Att bevara det befintliga och bygga om kändes dessutom mycket bättre ur ett hållbarhetsperspektiv. Vår utmaning blev istället att hitta ett sätt att låta byggnaden kommunicera den nya verksamheten utan skyltar och pilar.”

Den gamla skolbyggnaden täcktes med en slöja av stående skalade timmerstockar. I fasaden gjordes öppningar för entré och för extra solljusintag. Utskjutande träboxar har gett plats för sittbänkar och konstverk. Resultatet är en byggnad som utstrålar offentlig byggnad med tydlig koppling till skogen och det omgivande kulturlandskapet.

Kersti Berggren, verksamhetschef på Torsby Finnskogscentrum som är en del av Värmlands Museum är jätteglad för all positiv uppmärksamhet:

- Det var en lång process att komma hit. Vi trodde på projektet hela tiden så den här bekräftelsen är jätteviktig för oss. Men roligast är nog ändå att så många besökare hittat hit. Vi har något värdefullt att berätta och det här gör det lättare för oss att nå ut med vår fina historia. Vi kan nu med vind i seglen gå vidare med den avslutande etappen och en nominering som denna är naturligtvis oerhört uppmuntrande för alla inblandade och inte minst för Torsby kommun.

Ann-Katrin Järåsen, är kommunalråd i Torsby kommun och säger:

- Fantastiskt roligt att Finnskogcentrum gått till final i en internationell arkitekturtävling! Vi är så himla stolta över denna fd skolan, som fått ett nytt liv genom museets verksamhet och som har rönt mycket uppmärksamhet inom arkitektkretsar världen över. Samarbetet med Bornstein Lyckefors Arkitekter, Värmlands Museum och kommunens tekniska avdelning är ett paradexempel på hur en tuff byggprocess, med mycket begränsade ekonomiska medel, genom en nära dialog och god samarbetsvilja från alla inblandade parter kan bli en succé.

Juryn var också imponerad av Finnskogscentrums lokala förankring.

Mat Cash, arkitekt och gruppchef på Brittiska Heatherwick Studio:

- Jag tycker det här projektet berättar för oss hur arkitektur skall förankras i sitt sammanhang genom att använda lokala råmaterial och bygga med det på plats. Det är också ett projekt som illustrerar hur arkitektur kan ha en egen historia, hur en byggnad kan utvecklas och förändras men ändå behålla sin egenart.

Fakta om World Architecture News Award

World Architecture News Awards är ett av världens mest omfattande arkitekturpriser. Projekt från alla kontinenter tävlar i 22 kategorier i allt från kulturprojekt, bostäder, infrastruktur och omvandlingsprojekt. Kategorien Adaptive Reuse är unik då man vill lyfta fram och uppmärksamma de bäst gestaltade omvandlingsprojekten i en global ansträngning för hållbar utveckling.

10 januari 2017 utses vinnaren i tävlingen.

Vid frågor kontakta

Andreas Lyckefors, tel 070 966 50 90 eller Kersti Berggren, tel 073 033 42 22 vid Värmlands museum.

Saknar du någon information?
Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.Bekräfta att du är en människa: * (obligatorisk)