Torsby kommun
Torsby kommun

Torsby Bostäder totalrenoverar Alstigen

Del av bostadsområdet Alstigen i Torsby, sommaren 2020. Foto: Torsby Bostäder AB

I slutet av januari 2021 startar Torsby Bostäder sitt största renoveringsprojekt någonsin. Renoveringsprojektet omfattar samtliga nio flerfamiljshus i kvarteret Alstigen, med totalt 124 lägenheter. Skanska AB, som vann upphandlingen kommer att utföra arbetet på totalentreprenad. Renoveringsarbetet i sin helhet beräknas pågå i drygt två och ett halvt år och kostar totalt 73 miljoner kronor.

Renoveringen innebär både underhållsåtgärder och standardhöjande arbeten, till exempel:

  • Stambyte (byte av avloppsledningar/rör).
  • Nykaklade badrum med nytt porslin, nya anslutningar för tvättmaskin/torktumlare.
  • Ny köksutrustning med nya skåp/vitvaror och anslutning för egen diskmaskin.
  • Ny säkrare elanläggning med petsäkra uttag och jordfelsbrytare.
  • Tillgänglighetsanpassning av alla lägenheter på bottenplan, inkl. breddning av dörrar/dörröppnare.
  • Ny ventilation med värmeåtervinning, inkl. ny köksfläkt.
  • Upprustning av områdets utemiljö.
  • Brevlådor ersätts med postboxar som placeras i anslutning till entréerna.

Hyresgästerna har nu fått en preliminär tidplan

Torsby Bostäder har tidigare under året haft informations- och dialogmöten med hyresgästerna i Alstigen angående det planerade renoveringsprojektet. I slutet av förra veckan gjorde Torsby Bostäder och Skanska klart det sista inför för byggprojektet och kunde då skicka ut ett informationsbrev till hyresgästerna med bland annat exempel på åtgärder och preliminär tidsplan för renoveringsarbetet.

- Vi går varsamt fram i arbetet och fokuserar på ett hus i taget. Under renoveringstiden erbjuder vi våra hyresgäster ett tillfälligt boende i närområdet, vi kompenserar dem också med en månadshyra och vi står naturligtvis för merkostnaderna i samband med flytten. Det känns bra att vara verksam i ett företag som Torsby Bostäder som har tänkt långsiktigt, och sedan lång tid tillbaka satt undan resurser för framtiden. Det ger oss nu möjlighet att renovera och erbjuda väl rustade fastigheter med god standard under lång tid framöver och jag vet att det här är efterlängtat.

Det är viktigt att Torsby kan erbjuda attraktiva boenden till befintliga kommuninvånare och också attrahera nya invånare till kommunen. Vi kan se den här investeringen, som en del i den samhällsförändring som skett i Torsby under de senaste fem åren. Torsby Bostäder har medverkat till att ett antal lägenheter har blivit renoverade och att nya hus med bostäder byggts. Jag tror att detta bidragit till den positiva spiral och framåtanda som jag upplever att Torsby befinner sig i just nu, säger Håkan Laack, vd, Torsby Bostäder AB.

- Vi jobbar för närvarande med att upphandla kompletterande underentreprenörer och konsulter för projektet och räknar med att påbörja projekteringen av installationer, såsom el, VVS och ventilation, i början av december. Vi kommer därför att synas i området Alstigen inom kort. Byggprojektet är ett stort och viktigt åtagande, och eftersom fler av våra medarbetare bor i Torsby är vi på Skanska extra glada och stolta över att få medverka till att upprusta Torsby Bostäders lägenheter i Alstigen säger Anderas Haag, projektchef, Skanska AB.

Mer information

På Torsby Bostäders egen webbsida www.torsbybostader.se kan du läsa mer - eller kontakta dem på e-post: info@torsbybostader.se eller telefon (växel) 0560-272 40.


Saknar du någon information?
Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.Bekräfta att du är en människa: * (obligatorisk)
Till toppen