Torsby kommun
Torsby kommun
[ARKIVMATERIAL]
Sidan kan innehålla uppgifter som blivit inaktuella.

Torsby är bästa skolkommun 2019

Kommunchef Thomas Stjerndorff, ordförande för lärarförbundet.Johanna Jaara Åstrand och barn- och utbildningsnämndens ordförande Peter Jonsson. Foto: Hanna Metsis, Lärarförbundet

Idag jublar vi extra mycket i Torsby. Vår kommun har utsetts till årets skolkommun i landet 2019.

Varje år presenterar Lärarförbundet Sveriges bästa skolkommun. Utifrån olika kriterier tittar förbundet på hur landets 290 kommuner har valt att satsa på skolan.

Vilken kommun har de bästa skolorna i Sverige? Vilka ger lärarna, eleverna och skolledarna bäst förutsättningar? Lärarförbundets rankning Bästa skolkommun är den största i sitt slag. Undersökningen rankar inte enskilda skolor, utan ser på hur hela kommunen har satsat på skolfrågor.

Idag, den 16 oktober, presenterades resultatet för 2019 där Torsby alltså står överst på listan.

- Fantastiskt kul. Vi är mycket glada och stolta, säger Peter Jonsson (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Förutom många godkända elever med höga meritpoäng är det resurstilldelningen till skolorna som är bra i Torsby i jämförelse med andra kommuner. Samarbete på alla nivåer ser Peter Jonsson som en annan nyckel till framgång.

- Vi har en samsyn från politiker ner till personal, vi jobbar med bra saker och är transparenta. Det är bra stämning inom våra skolor, säger han.

- Detta är förstås väldigt roligt. En stor eloge till vår skolpersonal med flera som tillsammans med våra elever gjort detta möjligt, säger kommunchef Thomas Stjerndorff tillika tf skolchef.

En stor nyhet med årets rankning är att den från och med i år baseras på ett indexbaserat underlag. Detta innebär att varje kommun får en rankningsplacering men också ett individuellt indextal. Indextalet gör det möjligt för kommunen att följa och påverka sin egna utveckling över tid oberoende av hur andra kommuner agerar och placerar sig. Det gör också att rankningen inte längre är jämförbar med tidigare års rankningar.

Här kan du läsa mer om Lärarförbundets undersökning.

Hela rankingen hittar du här.


Saknar du någon information?
Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.Bekräfta att du är en människa: * (obligatorisk)