Torsby kommun
Torsby kommun
[ARKIVMATERIAL]
Sidan kan innehålla uppgifter som blivit inaktuella.

Ta hänsyn till igelkottarna under Valborgsfirandet

Igelkott

Försäkra er om att inga djur bosatt sig i rishögen, innan ni tänder majbrasan

En mysig tradition eller en tragedi för djuren? Valborgsmässoafton är årets farligaste dag för igelkottarna. Med kunskap och enkla medel kan du förhindra att djur bränns till döds eller brännskadas svårt.

Högarna med ris, kvistar och löv utgör perfekta boplatser för igelkottar och andra smådjur. Men när majbrasan tänds riskerar den att bli en dödsfälla.

Många igelkottar har ännu inte vaknat och de går en plågsam död till mötes om majbrasan tänds på utan att först ha kontrollerats. Igelkottar är långsamma, nattaktiva djur och de söker sig gärna ner i hålor och gömmer sig. Det gör att de inte tar sig ut, eller brännskadas svårt, när deras hem eller gömställe tänds på.

Försäkra er om att inga djur bosatt sig i rishögen

Även om riset till majbrasan samlats ihop nyligen behöver rishögen kontrolleras.

Se till att inga smådjur befinner sig i riset i god tid innan du tänder. Lyft på riset eller slå på det med ett tillhygge för att skrämma bort smådjur. Går det, flytta riset en bit, om det är möjligt.

Genom att lägga den lilla extra tiden på att kontrollera majbrasan räddar vi liv den 30 april och visar omsorg om djuren.

Tack på förhand och med önskan om en trevlig Valborgsmässoafton!

Saknar du någon information?
Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.Bekräfta att du är en människa: * (obligatorisk)