Torsby kommun
Torsby kommun

Spiken är smidd – nu byggs 24 strandnära och centrala lägenheter i kv. Björken

Det symboliska spiksmidet över glödande kol och spikslaget i björkstammen är nu klart efter gemensamma krafter av Torsby Bostäders vd Håkan Laack, Göran Elm, vd Elms Byggnadsfirma AB, kommunalråden Peter Jonsson och Anna-Lena Carlsson och Anton Berglund, smed hos CarlGustav Solution. Nu kan bygget börja. Foto: Ulrika Andersson.

Under eftermiddagen fredag 2 september, smiddes den första symboliska spiken över glödande kol och spikades sedan in i en björkstam, för att symboliskt förklara bygget av kvarteret Björken igång.

Strax utanför Torsby centrum, mellan Östmarksvägen och Röjdån, växer nu ett naturfint och strandnära bostadsområde fram. Den här första etappen av tre, kommer att resultera i tre huskroppar och totalt 24 lägenheter, som planeras vara inflyttningsklara under våren 2024.

Spiken är smidd

Med gemensamma krafter och under ledning av smeden Anton Berglund från CarlGustav Solutions AB smidde kommunalråden Peter Jonsson (S), Anna-Lena Carlsson (C) och Elms Byggnadsfirmas vd Göran Elm, den första symboliska spiken över glödande kol för att sedan spika in den i en björkstam, och förklarade därmed bygget igång.

- Det är verkligen jättekul att få vara en del av den här utvecklingen och bygget av kvarteret Björken är ett i raden av flera byggen som vi tillsammans gör till verklighet.

Jag måste säga att jag upplever en fantastisk fin och positiv framtidstro bland såväl företag, privatpersoner och politiker här runt om kommunen när vi är ute på till exempel företagsbesök. När saker och ting ska lösas så hjälps vi alla åt, såväl inom den kommunala organisationen, de kommunala bolagen, privata företag och enskilda individer.

Stort lycka till Elms, det här kommer att bli jättefint och bra. Jag tror jag ska gå in och ställa mig i bostadskö och önska mig en lägenhet här redan nu, säger Peter Jonsson, kommunstyrelsens ordförande, Torsby kommun.

Historisk tillbakablick och positiva framtidsvisioner

Dagens spikslagsceremoni lockade till sig många besökare som fick ta del av intressant information om platsens historik och framtid. Håkan Laack, vd på Torsby Bostäder inledde med att berätta om att Björkholmen, som platsen heter, är en gammal järnframställningsplats där arkeologer hittat kol från tall som daterats till 1300–1400-talet, och tre blästugnar och som tillsammans med slaggfynd tyder på att det under åren 1430–1630 bedrevs lågteknisk järnhantering på platsen. Vidare har en huslämning identifierats, vilken daterats till perioden 1750–1850. Det har också visat sig lämningar efter en dansbana som fanns på platsen under från första hälften av 1900-talet.

- Att det kommer att bo människor här snart igen känns fint på ett speciellt sätt eftersom det ju tidigare funnits både boplats och minst en smedja här, jag tänker då närmast på Nils och Marit som byggde sin gård här cirka år 1754.

Eftersom jag arbetar på Torsby Utveckling AB så träffar jag väldigt många företag och vårt främsta uppdrag är att hjälpa företagen att trivas och utvecklas här i Torsby. Det vi ofta stöter på och får till oss när vi träffar företag är att de har svårt att rekrytera arbetskraft och när de väl lyckas rekrytera är det svårt för dem att hitta någonstans att bo, så att bygga fler attraktiva bostäder är en av flera viktiga saker vi har att göra.

Jag vill säga lycka till Elms och grattis till oss som bor och verkar i Torsby kommun, säger Anna-Lena Carlsson, kommunalråd Torsby kommun.

- Det är väldigt roligt att vi är i gång nu efter att vi smitt både planer och spik inför bygget av kvarteret Björken. Dagens tema att smida den första symboliska spiken härrör till den historiska plats det har visat sig vi nu befinner oss på, alltså där kvarteret Björken nu kommer att växa fram.

Utseendet på bostadshusen och de tillhörande byggnaderna kommer att likna och på så vis hänga ihop med grannkvarteret Hammaren och Städet vid Bruksallén, vilket känns fint och bra. Det är viktigt för framtiden och för kommunens utveckling att vi kan fortsätta att möta den växande efterfrågan på centralt och naturnära boende i Torsby kommun.

Så vi hälsar alla som är intresserade av en lägenhet i kvarteret Björken att kontakta oss för att ställa sig i kö, säger Håkan Laack, vd Torsby Bostäder.

Totalentreprenad av Elms Byggnadsfirma

Det är Elms Byggnadsfirma AB som fått uppdraget och är totalentreprenör för första etappen av bygget av kvarteret Björken. I det här första skedet byggs nu tre huskroppar med åtta lägenheter i varje. Det blir ettor, tvåor, treor och fyror med bekväm närhet till Torsby centrum och beläget i ett fint grönområde ett stenkast från Röjdån och med utsikt mot Herrgårdsparken på andra sidan vattnet.

- Vi är väldigt tacksamma och ödmjuka inför att vi fått förtroendet som totalbyggentreprenör för första etappen av kvarteret Björken. Vi har haft förmånen att tidigare fått liknande uppdrag av Torsby Bostäder och har känt då, precis som vi gör nu, den positiva kraft och framtidstro som finns här i Torsby. Den kraft som kommer ur en positiv framtidstro är otroligt viktig för hela samhällsutvecklingen, och den upplever jag i Torsby och i hela norra Värmland.

Jag vill också tillägga att väldigt många av våra anställda både bor i, och kommer härifrån Torsby, så det är mestadels ”hemfolk” ni kommer att se arbeta med bygget, säger Göran Elm, vd i familjeföretaget Elms Byggnadsfirma AB.

Etapp två och tre

Markarbeten inför etapp två och tre har pågått under en tid – och pågår än eftersom markmassorna behöver relativt lång tid för att sätta sig och få stabilitet. Därefter utvärderar Torsby Bostäder behovet av ytterligare bostäder och tar då ställning till bygget och utformningen av etapp två och tre.

Se fler bilder från spikslaget på Torsby Bostäders egen webbsida

För mer information, vänligen kontakta

Håkan Laack, vd Torsby Bostäder AB
E-post: hakan.laack@torsbybostader.se
Mobil: 070-332 03 02

Ulf Olsson, projektansvarig, Elms Byggnadsfirma AB
E-post: ulf.olsson@elms.se
Mobil: 070-681 64 25

Här hjälps de åt att hålla glöden varm och smider samtidigt den första symboliska spiken. Från vänster: Kommunalråden Peter Jonsson och Anna-Lena Carlsson, Göran Elm vd Elms Byggnadsfirma AB, smeden Anton Berglund från CarlGustav Solution AB och Torsby Bostäders vd Håkan Laack. Foto: Ulrika Andersson.

Innehållsansvarig: Ulrika Andersson
Senast genomgången:
Senast uppdaterad:

Saknar du någon information?
Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.Bekräfta att du är en människa: * (obligatorisk)
Till toppen