Torsby kommun
Torsby kommun

Skärpta allmänna råd i Värmland

Skärpta allmänna råd infördes i Värmland den 12 november 2020, de gäller först fram till och med 10 december

Nu gäller skärpta allmänna råd i Värmland. Syftet är att minska trängsel och antalet kontakter mellan människor. Skärpta allmänna råd gäller från och med idag den 12 november till och med den 10 december 2020, men kan förlängas.

Vi vill påminna om att var och en har ett eget ansvar att följa de allmänna råden för att motverka smittspridningen.

Det här är de skärpta allmänna råden som gäller i Värmland

De gäller för alla människor som bor eller vistas i Värmland:

* Avstå från onödiga resor, såväl inom som utanför regionen. Detta råd är inte tänkt att hindra människor från att ta sig till arbete, studier eller sysselsättning eller den vård som kräver att man är på plats.

* Avstå från att vistas i inomhusmiljöer där människor samlas, till exempel butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Undantag är nödvändiga besök i livsmedelsbutiker och apotek. Utomhusmiljöer omfattas inte av detta råd.

* Avstå från att delta i möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Träningar för barn och ungdomar i grundskolan omfattas inte.

* Undvik att ha fysisk kontakt med andra personer än de du bor tillsammans med. Med fysisk kontakt menas människor du träffar och som befinner sig på 1–1,5 meters avstånd, och där själva mötet varar mer än 15 minuter.

Man bör också undvika vissa typer av aktiviteter om de inte går att genomföra utan fysiskt avstånd till andra. Det kan handla om vissa idrottsaktiviteter som kontaktsporter. Undvik även fester, bröllop, kalas, middagar och afterwork; hälso- och skönhetsvård som exempel.

Skärpta allmänna råd för arbetsplatser och för verksamheter

Torsdagens beslut omfattar också skärpta allmänna råd för arbetsplatser och för verksamheter – som exempelvis butiker, köpcentrum och idrottsanläggningar.

Verksamheter och arbetsgivare bör vidta åtgärder så att var och en ska kunna följa de allmänna råden ovan. Arbetsgivares åtgärder kan vara att uppmana personalen att arbeta hemifrån, erbjuda utökade förutsättningar att arbeta hemifrån, och att skjuta upp tjänsteresor, konferenser och andra fysiska möten. Övriga verksamheter kan minimera antalet besökare vid samma tidpunkt, anpassa öppettiderna, och erbjuda digitala alternativ.

Vad gör kommunerna i Värmland nu?

Värmlands 16 kommuner har alla olika förutsättningar, möjligheter och utmaningar men samma målsättning att minska smittspridning av Covid-19.

Länets kommundirektörer har tillsammans sammanfattat riktlinjer för hur kommunerna kommer att jobba när det gäller att verkställa de skärpta allmänna råden.

Kommundirektörerna är överens om att kommunerna bör eftersträva en samsyn i vad som bör göras och att så långt det är möjligt bör var och en kommun fatta likartade beslut.

Åtgärderna redovisade nedan gäller kommunala verksamheter. För att skapa tydlighet kan privata aktörer i sitt ansvar att vidta åtgärder med fördel följa kommunens vidtagna åtgärder.

Torsby håller på att ställa om

Torsby kommuns olika verksamheter som påverkas av de nya skärpta allmänna råden kommer att anpassas så att de i mesta möjliga mån kan bidra till en minskad risk för smittspridning. Det kräver större eller mindre förändring. Många av anpassningarna var redan gjorda en är redan gjorda i början av pandemin i våras, men ytterligare steg tas nu. Alla detaljer är inte på plats än, men blir inom kort.

Här finner du exempel på sådana omställningar och anpassningar som Torsby kommuns verksamheter gör med anledning av de skärpta allmänna råden från 12 november.

Saknar du någon information?
Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.Bekräfta att du är en människa: * (obligatorisk)
Till toppen