Torsby kommun
Torsby kommun

Nya reningsverket i Ransby invigt

I krispig kyla, med glada tal och värmande lussebullsfika invigdes det nya reningsverket i Ransby, Sysslebäck i förmiddags, onsdag 14 december.

Öppnade symboliskt kranen till det nya reningsverket

Intresserade besökare trotsade den här månadens hittills kallaste dag i Ransby, Sysslebäck, för att delta vid invigningen av reningsverket. Termometern visade -23 grader på morgonkvisten, lägg sedan till den isande vind som Klarälven kan ge i från sig. Det blev en minst sagt krispig invigning, en fin och trivsam sådan. Med gemensamma tag vred Peter Jonsson (S) kommunstyrelsens ordförande, Ronnie Walfridsson (M) kommunstyrelsens 1:e vice ordförande och Torbjörn Olsson (SD) kommunstyrelsens 2:e vice ordförande, symboliskt om vredet och öppnade kranen till det nya reningsverket, som därmed blev invigt.

Nya reningsverket innebär utveckling för det lokala näringslivet, boende och besökare

- Det här bygget, och vattenverksbygget på andra sidan älven, är en förutsättning för den pågående positiva utvecklingen i norra delen av kommunen, för såväl åretruntboende som för turismen. Både i nuläget och på längre sikt bidrar det här till fler arbetstillfällen och en attraktiv bygd att leva, bo och besöka, säger Peter Jonsson, kommunstyrelsens ordförande, Torsby kommun.

- Det känns bra att reningsverket nu är klart och i drift och servar både fastboende och Branäsanläggningen och andra fritidsbostäder i området. Det är viktigt att komma ihåg att det har stor betydelse för utvecklingen att Branäs har möjlighet till en fortsatt expansion, då det är gynnsamt för de lokala företagen, till exempel inom inom bygg-, livsmedels- och detaljhandelsbranschen, säger Thomas Stjerndorff, kommundirektör Torsby kommun.

Torsby kommuns tekniska chef Marie Johansson hälsar välkommen till dagens invigning tillsammans med kommunens VA-chef Jan Westerberg. Foto: Ulrika Andersson.

Tal, rundvandring och lussebullsfika

Invigningen inleddes med att Marie Johansson, teknisk chef och Jan Westerberg VA-chef hälsade välkomna. Därefter hälsades kommunstyrelsens ordförande Peter Jonsson upp på scenen där han invigningstalade om den stora satsning som Torsby kommun gjort i och med bygget av reningsverket och vattenverket i området Ransby/Branäs. Strax därefter fick Erik Olsson, områdeschef ByggDialog, Anders Kristiansson, vd Aquasvea och Anders Kjällström, vd Branäsgruppen ordet, innan det var dags för visning och lussebullsfika.

- Det är jättekul att stå här idag efter att vi har genomfört det här projektet tillsammans med Torsby kommun och alla entreprenörer som varit med och bidragit på olika sätt i projektet. Jag vill tacka er för ert stora engagemang under byggprocessen, som i perioder varit kantad av pandemin och andra oroligheter i världen. Men nu står vi här, och inviger reningsverket. Det är verkligen jättekul, säger Erik Olsson, områdeschef, Byggdialog.

- Aquasvea tackar Torsby kommun och samtliga inblandade samarbetspartners för en mycket lyckad projektering, byggnation och driftsättning till följd av en fint arrangerad invigning. Vi är mycket glada över att ha medverkat i VA-infrastruktursatsningarna som Torsby kommun har investerat i. Samverkan bygger på tillit, förtroende, öppenhet och transparens vilket har genomsyrat hela projektgenomförandet. Vi tackar för förtroendet och hoppas vår resa kan fortsätta tillsammans i framtida VA-satsningar, säger Anders Kristiansson, vd Aquasvea.

- Vi från Branäs är oerhört glada för det fina och bra samarbete vi har med Torsby kommun, bygget av reningsverket är naturligtvis en förutsättning för att vi kan driva och utveckla vår verksamhet, och det är bra för oss alla tillsammans. Tack Torsby kommun och tack alla invånare, vi är glada och ser framåt, säger Anders Kjällström, vd, Branäsgruppen.

Hör Torsby kommuns VA-ingenjör/projektledare Hilary Högfeldt om invigningen, på SRP4 Värmland

Se/hör Torsby kommuns VA-ingenjör/projektledare Hilary Högfelt och kommunstyrelsens ordförande Peter Jonsson om invigningen, på SVT Nyheter Värmland

Läs om invigningen i NWT (Nya Wermlands Tidningen)

Läs om invigningen i VF (Värmlands Folkblad)

Till höger: Peter Jonsson (S) kommunstyrelsens ordförande vrider om vredet och inviger symboliskt det nya reningsverket i Ransby tillsammans med Ronnie Walfridsson (M) kommunstyrelsens 1:e vice ordförande och Torbjörn Olsson (SD) kommunstyrelsens 2:e vice ordförande. Foto: Ulrika Andersson, Torsby kommun.

Erik Olsson, vd på ByggDialog invigningstalar och känner sig glad att nu kunna stå här på invigningen. Han tackar alla personer och underentreprenörer som varit en del i byggprojektet. Byggdialog är det företag som vann upphandlingen och har byggt reningsverket i Ransby på totalentreprenad. Foto: Ulrika Andersson, Torsby kommun.

Anders Kristiansson, vd Aquasvea tackar för ett fint och gott samarbete och projektgenomförande, som genomsyrats av tillit, förtroende, öppenhet och transparens. Foto: Ulrika Andersson.

- Det här är bra för oss alla tillsammans. Tack Torsby kommun och tack alla invånare, vi är glada och ser framåt mot den stundande vintersäsongen, säger Anders Kjällström, vd Branäsgruppen. Foto: Ulrika Andersson.

Trots dagen kyliga temperatur lockade invigningen till sig en del publik, vi gästades av intresserade privatpersoner och företag från bygden, som senare gick med på en visning/rundvandring i reningsverket: Foto:Ulrika Andersson.

Så roligt att se så många medarbetare från ByggDialog på invigningen. Vilket fantastiskt arbete de har gjort här i Ransby! Foto:Ulrika Andersson.

Här berättar Lars Nilsson från Wermlands VA-consult (i mitten i gul jacka) om reningsverkets alla beskaffenheter och konstruktioner. Han är en av de kunniga konsulter som har deltagit i byggprocessen, från förberedelser till byggnation och slutligen driftsättning. Foto: Hilary Högfeld, Torsby kommun.

Lussebullsfika i tältet smakade gott i kylan. Foto: Ulrika Andersson, Torsby kommun.

Mums. Josses Bakeri i Likenäs levererade utsökta lussebullar och gott kaffe dagen till ära. Foto: Ulrika Andersson, Torsby kommun.

Innehållsansvarig: Ulrika Andersson
Senast genomgången:
Senast uppdaterad:

Saknar du någon information?
Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.Bekräfta att du är en människa: * (obligatorisk)
Till toppen