Torsby kommun
Torsby kommun

Nya förskolan Aspebacken invigd

Kommunalråd Peter Jonsson (S) och barn- och utbildningsnämndens ordförande Dag Nyströn (C) klippte bandet vid dagens färgglada invigning av nya förskolan Aspebacken.

Nu är den nya förskolan Aspebacken invigd. I eftermiddags, torsdag 16 juni, fylldes förskolegården av många glada besökare och färgglada ballonger. Här fanns bland annat Pippi, Kaninen, Clownen och barn- och utbildningsnämnden. Huvudpersonerna var många, nämligen alla barn på nya Aspebacken och förskolan Skogsbacken, tillsammans med sina vårdnadshavare och personal. Bland de inbjudna besökarna fanns också hyresgäster i kvarteret Aspen.

Längst ner på sidan finns några bilder från dagens invigning.

Pippi, barnsång och positiva framtidsvisioner

Det blev en solig och färgglad invigning med barnsång och positiva framtidsvisioner. Torsby kommuns barn- och utbildningsnämnd kom och firade tillsammans med Aspebackens och Skogsbackens barn, deras vårdnashavare och personal. Barnen från förskolan Skogsbacken ackomanjerades av Kristin Blom och sjöng glatt under tiden som Pippi Långstrump, Kaninen och Clownen minglade runt och busade, bjöd på glass, såpbubblor och ballonger.

Fina gåvor till Aspebacken

I samband med invigningen fick förskolan Aspebacken några roliga gåvor: Två färgglada markfasta ”bilgungor” av Torsby Bostäder, och av barn- och utbildningsnämnden fick förskolan Aspebacken ett utekök för bak- och matlek.


- Att få inviga en förskola är bland bästa man kan göra, tänk så fint det är att få hälsa så många barn välkomna till Torsby kommun på det här sättet och samtidigt veta att antalet barn ökar både i och utanför Torsby tätort. Vi utreder just nu flera mindre orter för att se om det finns möjlighet för oss att starta upp flera förskolor, säger Peter Jonsson, kommunalråd, Torsby kommun.

- Det är så roligt att få vara med och inviga en förskola, det visar på en ökning av antalet barn i kommunen. Ambitionen har varit att minska antalet barn i barngrupperna på förskolorna, vilket vi ser ut att lyckas med. Senast vi invigde en förskola var när vi hade en miniinvigning av Stjernebacken här i Torsby. Förskolan är sedan några år en helt egen skolform, inte en ”förvaringsplats” som det var för ett antal år sedan. Att det är en egen skolform ställer också högre krav på personalen och sedan några år tillbaka fastanställer vi endast förskolelärare i barngrupperna, övriga anställda erbjuds kortare anställningar. Förskolan har under åren haft en lyckad satsning för att vidareutbilda anställda till förskollärare, då man kunnat kombinera studier med arbete, säger Dag Nyström, barn- och utbildningsnämndens ordförande, Torsby kommun.

- Tack vare de här tjugo nya barnomsorgsplatserna i och med förskolan Aspebacken kan vi minska antalet barn i barngrupperna totalt sett, vilket är viktigt för både barnens och pedagogernas arbetsmiljö och trivsel, säger Ann-Charlotte Nygren, rektor, Torsby kommun.

- Vi är glada för att vi på det här sättet kan bidra till fler barnomsorgsplatser i Torsby kommun, säger Håkan Laack, vd, Torsby Bostäder.


Fler barn i Torsby kommun

För att möta det växande behovet av barnomsorg och samtidigt göra det möjligt att minska barngrupperna har Torsby Bostäder, på uppdrag av Torsby kommun, byggt om en lokal i det sydvästra huset i kvarteret Aspen i Torsby, till förskola. Den nya förskolan Aspebacken är totalt 167 kvm och består av en rymlig hall, kök med matplatser, lekrum, vilrum, personalutrymmen och 2 st WC med dusch. På förskolegården finns sandlådor och gungor och närheten till fotbollsplanen, skogen och Valbergsområdet gör det lätt och enkelt att göra utflykter. Parkeringen strax utanför förskolan är ombyggd och anpassad för hämtning och lämning.

Aspebacken har plats för 20 barn

Förskolan Aspebacken stod färdig i februari i år och verksamheten flyttade in. Det finns plats för 20 barn på Aspebacken, som är en filial till förskolan Skogsbacken. I samband med att Aspebacken öppnades skapades 5 st nya arbetstillfällen i form av pedagoger och köks- och städpersonal. Det är Sunne Byggnads AB som har haft ombyggnadsuppdraget på totalentreprenad från och med byggstarten i december 2021.

Vill du veta mer – vänligen kontakta:
Peter Jonsson, kommunalråd, Torsby kommun
peter.jonsson@torsby.se 
0560-160 17

Dag Nyström, ordförande barn- och utbildningsnämnden, Torsby kommun
dag.nystrom@torsby.se
070-609 11 00

Ann-Charlotte Nygren, rektor Torsby kommun
ann-charlotte.nygren@torsby.se
070-339 79 79

Håkan Laack, vd Torsby Bostäder
hakan.laack@torsbybostader.se
070-332 03 02

Torsby Bostäders vd Håkan Laack hälsar alla besökare varmt välkomna.

Kristin Blom spelar och sjunger med barnen och jag tror visst att Kaninen, Clownen och Pippi stampar takten där borta :-)

Pippi är lite småbusig dagen till ära, här skojar hon med barnen och delar ut såpbubblor.

Ballonger, glass och såpbubblor till alla barn.

Gåvorna som förskolan Aspebacken fick av Torsby Bostäder och barn- och utbildningsnämnden var jättroliga (två markfasta "bilgungor" och ett utekök för bak- och matlekar).

Besökarna bjöds på gofika. Mums så gott det är med hembakade bullar!

Bäst att undersöka direkt hur det här uteköket fungerar. Här ska det lagas mat och bakas! Både Kaninen och Clownen verkar intresserade :-)

Tack alla besökare för en finfin och trivsam eftermiddag hälsar Pippi och Clownen tillsammans med Håkan Laack vd Torsby Bostäder, Dag Nyström barn- och utbildningsnämndens ordförande och kommunalråd Peter Jonsson.

Innehållsansvarig: Ulrika Andersson
Senast genomgången:
Senast uppdaterad:

Saknar du någon information?
Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.Bekräfta att du är en människa: * (obligatorisk)
Till toppen