Torsby kommun
Torsby kommun
[ARKIVMATERIAL]
Sidan kan innehålla uppgifter som blivit inaktuella.

Köp inte ut alkohol till en minderårig

Nyår närmar sig. Det är en av de helger så tyvärr många gör sin alkoholdebut.

Det är inte fånigt att bry sig. Att ta samtalet om alkohol med sin tonåring känns kanske inte helt lätt. Och ta snacket med äldre syskon. En bra relation handlar om att bygga upp förtroende. Om du är orolig, berätta varför men var tydlig med att inte bjuda på alkohol eller att inte köpa ut.

Fem konkreta tips som du som vuxen kan använda:

1. Visa att du bryr dig

Prata med din tonåring om nyår och andra helger, vad ska de göra, vilka ska de träffa, var ska de vara. Berätta hur du ser på alkohol och vad som gäller i er familj.

2. Bjud inte på alkohol och köp inte ut

Forskning visar att tonåringar som bjuds på alkohol hemma börjar dricka tidigare och de dricker också mer. Om du som förälder köper ut alkohol till ditt barn "visar" du att det är ok att de dricker. Risken att ditt barn råkar illa ut ökar.

3. Hjälp till att säga nej

Som förälder är det viktigt att ge sitt barn bra argument. Berätta att det är helt okej att säga nej, även när alla andra säger ja. Som äldre syskon och kompis är det på samma vis.

4. Håll kontakten

Det är bra att bestämma en tid under kvällen då ni kan höras av på telefon. Det är även bra att som förälder finnas tillgänglig om något skulle hända.

5. Kom överens med andra föräldrar

Prata med andra föräldrar om vad som gäller för deras barn. Ibland kan det vara skönt att veta vad som gäller i andra familjer när argumentet ”alla andra får” dyker upp i diskussionerna med din tonåring.

Glöm inte bort att det du som förälder gör och säger när det kommer till alkohol har stor betydelse för dina barn, du kan påverka och du är en förebild.

Trevlig jul och nyår!

Om du har frågor

Jörgen Johansson, kommunens ANDT-samordnare och brottsförebyggare, 070-316 60 77
Caroline Eriksson, kommunpolis, 070-609 18 83

Här kan du läsa mer om du vill ha stöd.

Misstänker du langning?

Tipsa polisen, ring telefon 114 14 (det behövs inget riktnummer).

Saknar du någon information?
Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.Bekräfta att du är en människa: * (obligatorisk)