Torsby kommun
Torsby kommun

Information med anledning av coronaviruset

Torsby kommun informerar om coronaviruset

Torsby kommun följer utvecklingen av coronaviruset tillsammans med Folkhälsomyndighetens rekommendationer och andra berörda myndigheter. Här på denna sida finner du åtgärder som Torsby kommuns olika verksamheter gör.

Håll dig uppdaterad - allas ansvar

Det finns mycket bra information samlad på olika myndigheters webbplatser. Den uppdateras löpande och kommunen håller sig informerad om läget. Vid behov kommer vi att ge lokal information. Den webbplats som myndigheterna samlar sin information på är www.krisinformation.se. Informationen där är uppdaterad, säkrad och kontrollerad så den stämmer.

Samtidigt är det så att det hela tiden kommer ny fakta och nya uppgifter, därför uppmanar vi alla att hålla sig uppdaterad på vad som gäller smittspridning, och ta ett eget ansvar för sin hälsa och andra, speciellt för äldre personer och personer i riskgrupper.

Var källkritisk

Där behöver alltså själv hålla dig uppdaterad. Läs också dagstidningar och se på tv. (Men var förstås också källkritisk, det kommer ofta många rykten igång som kanske inte är sanna.)

Kommunens olika corona-sidor

Det finns olika sidor på vår webbplats om corona.

  • Kommunen har information här på denna sida som du är på nu. Den är skriven i datumordning, där det nyaste är överst.
  • Vi har också en sida som är ämnesordnad, den finns på www.torsby.se/corona och där finns samma information men sorterad efter verksamhet
  • Sidan "Allmän information om corona" innehåller sådan information som gäller för hela Sverige - råd om hygien, länkar till olika myndigheter, information på olika språk, lättläst etc.
  • Sidan "Coronainformation för företag" innehåller information direkt riktad till företag, vilka åtgärder kommunen gör för att underlätta för företag, vad det finns för olika stöd runt om i Sverige för företag etc.

2020-04-04

Skolledningen på Stjerneskolan skickar löpande information till elever och målsmän

2020-04-04 Minst en gång i veckan sänder skolledningen vid Stjerneskolan informationsbrev via e-post och studieplattsformen itslearning till elever och föräldrar till elever under 18 år. Skolan månar om att alla elever ska känna att de får det stöd de behöver för att klara av distansstudierna. Alla elever som önskar någon form av hjälp uppmanas kontakta skolan. Utöver mentor och lärare finns även skolhälsovården, specialpedagog och SYV. Här finns kontaktuppgifter.

2020-04-02

Ändrade tider för mat- & medicinbeställning inför påsk, för dig som är 70+

2020-04-02: Kommunen och frivilliga hjälper sedan några veckor tillbaka personer som är 70 år och äldre att handla och köra hem varor, om de själva inte har någon som kan hjälpa dem. Tjänsten gäller helgfria vardagar och max en gång per vecka. Ordinarie telefontid är helgfria vardagar kl. 10-12 och 13-16.

Vi behöver din handlingslista senast skärtorsdag kl. 12, gäller både telefon- & webbtjänsten
Du som är 70 år och äldre och vill få hjälp av oss att handla inför påsk behöver lämna din handlingslista så tidigt som möjligt den aktuella veckan, vecka 15, dock senast skärtorsdag kl. 12, för hinna att få varorna levererade senast på skärtorsdag. Vi har ingen telefontid på eftermiddagen på skärtorsdag den 9 april.

Du som behöver vår handlingshjälp kan ringa oss och lämna din handligslista under telefontiden på tfn 073-523 05 04 eller själva fylla i ett beställningsformulär här på www.torsby.se/handla70plus där du också kan läsa mer om tjänsten och hur det går till.


Information till föreningar

2020-04-02: Alla föreningar som finns i kommunens föreningsregister har fått information om Folkhälsomyndighetens rekommendationer angående idrott och träningsanläggningar. Fritidsavdelningen har gjort ett utskick där de samtidigt understryker vikten av att hela tiden söka den senast bekräftade informationen från säkra källor som krisinformation.se samt även hos Riksidrottsförbundet/SISU Värmland.

2020-04-01

Myndighetsdirektiv

2020-04-01: Nya allmänna råd från Folkhälsomyndigheten: Håll avstånd och ta personligt ansvar. Råden innebär bland annat att större sociala sammanhang bör undvikas och att personer över 70 år bör vara särskilt försiktiga. Var och en i Sverige har ett ansvar för att förhindra spridning, säger Johan Carlson, Folkhälsomyndighetens generaldirektör.

Folkhälsomyndigheten förtydligar också: Alla verksamheter i Sverige är skyldiga att vidta åtgärder för att minska risken för smittspridning. Läs vår nyhet om detta.

Vård och omsorg

2020-04-01: Från idag 1 april och några veckor framöver vill Torsby kommun erbjuda lite extra guldkant i tillvaron för brukare inom vård och omsorg. Läs gärna mer om detta i vår nyhet.

2020-04-01: Paper Province berättar den goda nyheten att The Wood Region i Sysslebäck är igång och printar skyddsmaterial till vården. The Wood Region är ett projekt som Torsby kommun driver tillsammans med andra aktörer. Läs artikeln här.

Förvaltning

2020-04-01: Idag hade vi en tredje annons i TorsbyBladetPDF. I annonsen påminner vi om vikten att alla tar ansvar för att minska risken för smittspridning, tipsar om länkar till myndigheter där man kan få korrekt och trovärd information samt redovisar exempel på sådant som Torsby kommun arbetat med under veckan som gått.

2020-03-31

Vård och omsorg

2020-03-31: Torsby kommun förbereder sig för att ta emot patienter och fler omsorgstagare. Region Värmland har uppmanat kommunerna i Värmland att planera för att ta emot fler patienter än vanligt från sjukhuset. Torsby kommun har nu i dagarna börjat genomföra förändringar för att stå redo för detta.

----------------

Företag

2020-03-31: Vi har listat exempel på initativ som i dagsläget genomförs från Torsby kommun och våra partners för att stötta det lokala näringslivet i coronatider. Vi har även en företagssida är vi samlat information riktat till företag.

----------------

Förvaltning

2020-03-31: Kommunalråden Ann-Katrin Järåsen och Anna-Lena Carlsson vill uppmärksamma och tacka all Torsby kommuns personal för det arbete de gör. Speciellt i dessa tider, där många fått ställa om sitt arbete och gör mycket goda insatser. Se videon där kommunalråden hälsar.

----------------

Torsby Skidtunnel & Sportcenter

2020-03-31: Från tisdag den 31 mars är Valbergsstugans bastu och omklädningsrum stängda till en börja med under april månad.

Vi vill minimera infektionsrisken och uppmanar även motionärer och andra som rör sig området Torsby Skidtunnel & Sportcenter att byta om och duscha hemma.

2020-03-30

Storstädning på TorsbyBadet

2020-03-30: Denna vecka startar storstädningen av TorsbyBadet. Det görs normalt under tre veckor på sommaren då badet håller stängt. Detta innebär att badet istället kan hålla öppet under sommaren, om situationen är sådan med tanke på coronaläget.

2020-03-27

Otillåtet med trängsel på restauranger, caféer och barer

2020-03-27: Folkhälsomyndighetens nya föreskrifter gäller från 25 mars 2020 och innebär att restauranger, barer och caféer i hela landet behöver vidta särskilda åtgärder för att minska risken för spridning av covid-19. Läs mer om de nya reglerna.

----------------

Information för företag " Värmlands företagsjour"

2020-03-27: För företag som hamnat i akut kris finns stöd och hjälp att få. Ring "Verksamt Värmlands företagsjour" för att prata med personer som svarar på dina frågor, informerar om nationella och regionala stödåtgärder och guidar dig rätt.

Telefonnummer företagsjour: 010-831 90 50
Öppettider: Måndag-fredag kl. 9-16 (lunchstängt mellan kl. 12-13).
Webbsida: www.verksamt.se/web/varmland

----------------

Badhus och gym

2020-03-27: Badhusen och fritidsgårdarna är fortfarande stängda. Sportlife Gym, som finns på badhusen, håller öppet som tidigare för befintliga medlemmar, och där städas det extra mycket i dessa dagar.

Färre larm till räddningstjänsten

2020-03-27: Antalet larm till räddningstjänsten har minskat kraftigt under mars månad jämfört med februari. Det beror till stor del på att fler väljer att vara hemma vilket leder till färre incidenter i samhället som kräver räddningsinsats. Minskade uppdrag som Förstahjälpenlarm påverkar också antalet larm, dessa hanteras just nu enbart av sjukvården meddelar räddningschefen Peter Bergström. Så här långt finns heller inte en enda trafikolycka inrapporterad i Torsby kommun under mars månad.

Det är fortfarande besöksförbud på brandstationerna. Personalen anpassar sina övningar så att de endast bedrivs i mindre grupper. Skyddsmasker har under veckan placerats ut på brandstationerna som ska användas när det finns risk för smittspridning.

2020-03-26

Utvecklad allmän information på webben

2020-03-26: Sidan "Allmän information med anledning av corona" har utvecklats och kompletterats med fler frågor och svar, många länkar till relevant information etc.

2020-03-25

Nya matrutiner på skolor och nu även restauranger

2020-03-25: Restaurang Skogsstjärnan (sjukhusrestaurangen) och Mätt o Go på Valbergsgården har ändrat sina serveringsrutiner som en följd av Livsmedelsverkets nya bestämmelser igår.

Skolorna serverar sedan en dryg vecka tilbaka maten på tallrik istället för som tidigare genom att eleverna får ta av en buffé.

Läs mer om förändringarna och se inlägget när förskoleklass C på Holmesskolan är i matsalen och äter idag.

--------------------

Fritidspersonalen hjälper kost- och städavdelningen

2020-03-25: När badhusen stängde för en vecka sedan skapades en personalpool med badvärdar och fritidsledare varav en del hjälper till inom omsorgen. Nu har kommunens städavdelning hört av sig och behöver hjälp. Då gjordes ett byte där en personal från Sysslebäcksbadet började städa på Kvistbergsskolan och en person inom städ, som hade utbildning som undersköterska, började på Dalbygården istället.

--------------------

Torsby flygplats

2020-03-25: Från och med måndag 30 mars är flyglinjen Torsby/Hagfors - Arlanda pausad. Detta är beslutat av Trafikverket och gäller till och med söndag den 26 april. Beslutet är taget med anledning av effekterna kring coronapandemin. Mer info på www.torsbyflygplats.se

---------------------

2020-03-25: Idag hade vi en tvåsidig annons nr 2 i TorsbyBladet på mittuppslaget, PDFdär vi tipsar om tvätta händerna m.m. samt listade upp olika åtgärder som gjorts inom kommunens olika verksamheter med anledning av corona.


2020-03-24

2020-03-24: Kommunfullmäktige kallar till extra sammanträde 6 april. Detta för att bland annat besluta om att ge kommunens nämnder och styrelser rätt att genomföra sina kommande sammanträden digitalt. (Denna möjlighet har inte funnits förut, men kan nu det genom en ändring i kommunallagen, "om fullmäktige så medger".) Kommunfullmäktiges april-sammanträde kommer också att flyttas fram till maj.

UKM Torsby är inställt

Torsbys Ung Kultur Möts som var planerad att vara lördag 28 mars är inställd.

2020-03-23

Har du som företag inte möjlighet att betala tillsynsavgiften nu?

Du kan välja att fördela betalningen till exempel månadsvis eller per kvartal. Kontakta Torsby kommuns ekonomiavdelning för att lägga upp en plan som passar dig och ditt företag.

Vi vill också säga att det var olyckligt att Torsby kommuns tillsynsfakturor landade i brevlådan hos många av er företagare förra veckan. Vi har fått reaktioner på att tidpunkten var dålig i dessa coronatider, när det redan är tufft för många företag. Fakturorna var tyvärr redan skickade och vi kunde inte dra tillbaka utskicket.

2020-03-20

Besöksförbud till samtliga boenden

2020-03-20: Från och med fredag 20 mars är det besöksförbud på Torsby kommuns samtliga boenden, dvs. särskilda boenden (äldreboenden), gruppboenden för handikappade, korttidsboende (för äldre eller handikappade) och växelvård.

Särskilda boenden i kommunen är Finnskogahemmet i Bograngen, Dalbygården i Sysslebäck, Gömmanberg i Östmark, Lövenstrand och Linden i Torsby.

Detta för att skydda våra brukare och minska risken för smittspridning.

Undantag kan göras för anhöriga till kritiskt sjuka brukare om besökaren inte har luftvägssymtom. Då måste man i förväg ta kontakt med personal på det boende som brukaren bor eller vistas.

Läs mer om besöksförbudet här.

Information till vårdnadshavare

2020-03-20: Hur förbereder sig Torsby kommuns förskolor och grundskolor inför en eventuell stängning av skola, förskola och fritidshem?

--------------------

Information till företag

2020-03-20: Om du som företag behöver råd och stöd, kontakta Torsby kommuns näringslivsavdelning eller Torsby Utveckling AB (TUAB). Kontaktuppgifter finns på webbsidan coronainformation för företag.

----------

2020-03-19

Nya vägar till lärande, kontakter och rutiner på Stjerneskolan

2020-03-19: Stjerneskolan uppmanar alla föräldrar med ungdomar på skolan att uppdatera sina kontaktuppgifter i Dexter. Detta för att inte missa viktig information.

SYV, kurator och skolsköterskan på skolan har startat Facebook-sidor för att kunna ha kontakt med eleverna. Här läser du mer om detta på stjerneskolans webbplats.

--------------------

Biografen Stjärnan och Bio Nordvärmland

2020-03-19: Från onsdag 18 mars är biografen Stjärnan stängd tills vidare och detsamma gäller Bio Nordvärmland i Ambjörby.

--------------------

Kommunen och frivilliga hjälper seniorer få hem mat

2020-03-19: Nu har ju Folkhälsomyndigheten rekommenderat att alla personer över 70 år ska begränsa sina sociala kontakter, och då kan det vara svårt att få hem matvaror. Har du inte själv just nu någon som kan handla åt dig, kan kommunen hjälpa dig. Vi tar hjälp av frivilliga för att handla matvaror och köra hem till dig.

Från torsdag 19 mars kl. 10-12, 13-15 kan du göra din beställning. Telefon 073-523 05 04 eller på webben www.torsby.se/handla70plus.

Från och med nästa vecka (vecka 13) kan du få varor hemkörda, en gång per vecka.

Här på www.torsby.se/handla70plus läser du om hur du beställer och hur det går till.

----------

2020-03-18

Räddningstjänsten informerar

2020-03-18: Med anledning av coronaviruset ändrar Region Värmland sina rutiner för sjukvårdslarm. Räddningstjänsten kommer i fortsättningen att endast att åka ut på IVPA-larm om det inte finns risk för coronasmitta. Andra larm som Första hjälpen-larm kommer endast att hanteras av ambulans- och sjukvårdspersonal.

Region Värmland beslutade på onsdagen om särskilda åtgärder som påverkar räddningstjänstens uppdrag i hela Värmland. För att minska riskerna att smitta slår ut samhällsviktiga funktioner kommer räddningstjänsten inte att larmas ut på vissa uppdrag. Det innebär att IVPA, I väntan på ambulans, endast når räddningstjänsten om man inte misstänker Covid-19 hos den som söker hjälp. Dessa beslut ligger tills vidare och stöds av kommun och räddningstjänst.

Räddningstjänsten i Torsby och Sunne arbetar just nu i stabsläge. Den normala verksamheten som utbildningar, tillsynsverksamhet med mera omprioriteras. Besök på brandstationerna är förbjuden för icke behörig personal men du är välkommen att ringa räddningschef Peter Bergström tfn 070-301 40 79 vid funderingar.

------------

2020-03-18: Vårdnadshavare till barn i förskola och grundskola får idag en fråga från barn- och utbildningsförvaltningen om sitt behov av barnomsorg, OM det skulle komma ett beslut att förskolor och grundskolor behöver stängas. Här på www.torsby.se/behovavbarnomsorg finner du det formulär som du ombeds fylla i.

------------

2020-03-18: Från kl. 8.00 idag stängdes Torsbybadet och Sysslebäcksbadet samt fritidsgårdarna Hole och Tranan. Personal som badvärdar och fritidsledare ska istället hjälpa till inom äldreomsorgen. Personal i Sysslebäck ska bistå Dalbygården och de i Torsby ska jobba på Linden och Lövenstrand.

Sportlife Gym som finns på Torsbybadet och Sysslebäcksbadet är öppet tills vidare, endast för befintliga medlemmar.

----------

2020-03-18: Idag hade vi en annons i TorsbyBladetPDF där vi tipsar om var man kan få mer information, var man finner kommunens information (torsby.se/corona) och tips på hur man kan förhindra smittspridning.

2020-03-17

Kommunen och frivilliga hjälper seniorer få hem mat

2020-03-17: Hjälp till seniorer att få hem mat. Nu har ju Folkhälsomyndigheten rekommenderat att alla personer över 70 år ska begränsa sina sociala kontakter, och då kan det vara svårt att få hem matvaror. Har du inte själv just nu någon som kan handla åt dig, kan kommunen hjälpa dig. Vi tar hjälp av frivilliga för att handla matvaror och köra hem till dig.

Vi håller på att organisera detta så det ska fungera på ett bra sätt. Från och med nästa vecka (vecka 13) kan du få varor hemkörda, en gång per vecka.

Från torsdag denna vecka dvs 19 mars kl. 10-15 kan du ringa 073-523 05 04 och göra din beställning. Det kommer mer information om detta.

----------------

Biblioteken

2020-03-17: Biblioteken i Torsby och Sysslebäck håller öppet som vanligt men ställer in alla evenemang tills vidare som till exempel föreläsningar, sagostunder och språkcafé. Detta för att minska spridningen av coronaviruset. Bokbussen kör som vanligt enligt turlistan.

---------------

Gymansieskolan Stjerneskolan stängs

2020-03-17: Gymnasieskolan Stjerneskolan är stängd från och med den 18 mars. Skolan går istället över till distansutbildning.

Torsby kommun följer Folkhälsomyndighetens rekommendation om att låta undervisning på gymnasiet gå över på distansutbildning från och med onsdagen den 18 mars. Beslutet gäller även komvux och gymnasiesärskolan.

Att utbildningen på Stjerneskolan sker på distans betyder inte att det är ledigt från skolan utan att eleverna fortsätter sina studier på hemmaplan.

Syftet med distansutbildningen är att minimera smittspridningen av Covid-19. Då skolan är stängd för eleverna sker inga möten utan all kontakt äger rum via mail och telefon. Studierna kommer bland annat att ske via en webbaserad lärplattform.

Anställda på Stjerneskolan kommer i vanlig ordning att vara på sin arbetsplats.

----------------

Förändring inom matbespisningen

2020-03-17: Förändring inom matbespisningen på skolorna:

För att minska risken med smittspridning kommer skoleleverna från och med torsdag 19 mars inte längre att ta sin mat själva från matbuffén utan de blir serverade maten på tallrik.

Under den här perioden, som vi idag inte vet hur lång den blir, kommer det bara att serveras en sorts sallad eller grönsak per dag, detta för att underlätta serveringen.

Elever med specialmat och allergier kommer förstås även nu att få den mat som är anpassad efter deras behov.

----------------

Politik och förvaltning

2020-03-17: Kommunens krisledningsnämnd sammanträdde för första gången tisdagen den 17 mars. Detta för att få information från kommundirektör och säkerhetssamordnare om läget inom de kommunala verksamheterna.

Krisledningsnämnden har inte tagit över beslutsfattandet i kommunen, utan alla nämnder och styrelser arbetar som förut inom sina områden.

Kommunens beredningsgrupp med tjänstemän från olika förvaltningar träffas varje vardag för att avrapportera läget inom sina olika verksamheter. Vid dessa möten informerar också kommundirektören och säkerhetssamordnaren om övergripande beslut och direktiv som kommit från myndigheter etc.

--------------

2020-03-16

Träffpunkter

2020-03-16: De träffpunkter för seniorer som var planerade under våren 2020 har tyvärr ställts in för att bidra till att minska risken för smittspridning. Det gäller Träffpunkt Gömmanberg , Finnskoga Dalby och Träffpunkt Sysslebäck.

----------------

Ungdomsmottagningen

2020-03-16: Ungdomsmottagningen är stängd på obestämd tid pga. coronaviruset för att förhindra smitta och spridning.

Alla besök/ärenden till barnmorska ska först bedömas och bokas via telefon 010-834 75 05 mellan kl. 11-12. Alla besök kommer att förläggas på Barnmorskemottagningen, Familjecentralen.

Bokade besök till Kurator, ny adress: Altarvägen 6, Torsby. Ring 070-379 99 42 innan du kommer!

----------------

Familjecentralen

2020-03-16: De öppna verksamheterna (babycafé och öppna förskolan) på familjecentralen kommer tillsvidare att hålla stängt som en åtgärd att minska rörlighet och kontakter i samhället.

Bokade besök på BVC, BMM och hos socionomen sker som vanligt under förutsättning att man inte har några förkylningssymtom.

----------------

2020-03-13

2020-03-13: Information till vårdnadshavare och elever vid Torsby kommuns förskolor och skolor.

----------------

2020-03-12

Från och med 12 mars 2020 är det besöksförbud på Torsby kommuns korttidsboenden och växelvård, gäller både inom vård och omsorg (äldreomsorg) och inom LSS (handikappomsorgen).

Våra äldreboenden (särskilda boenden) är inte stängda för besökare. Men om du är sjuk ber vi dig stanna hemma.

Saknar du någon information?
Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.Bekräfta att du är en människa: * (obligatorisk)