Torsby kommun
Torsby kommun
[ARKIVMATERIAL]
Sidan kan innehålla uppgifter som blivit inaktuella.

I mars börjar matavfallsinsamlingen
hos villor i Torsby tätort

Många bruna sopkärl för matavfall, en man i bakgrunden

Mikael Hornman och övrig personal på återvinningscentralen förbereder inför kommande utdelning av bruna matavfallstunnor och startpaket

Nu är det snart dags för nästa steg i införandet av matavfalllsinsamlingen. 700 hushåll i Torsby Bostäder var först ut hösten 2022, och med början i mars införs det för dig som bor i villa i Torsby tätort. Även du som bor i flerfamiljshus och driver verksamhet kommer att vara med.

Informationen här nedan riktar sig primärt till dig som bor i egen villa. Men informationen gäller förstås i stora delar även dig som bor i lägenhet eller i bostadsrätt.

Du som idag har 14-dagarshämtning får en brun matavfallstunna automatiskt

Du behöver alltså inte göra något utan du kommer att få din bruna matavfallstunna utkörd till dig av kommunens entreprenör NordRen och personal från tekniska avdelningen. De ställer tunnan på den plats där du brukar ställa din gröna soptunna när sopbilen ska tömma den. Du behöver inte vara hemma för att ta emot den.

Inuti tunnan ligger ditt startpaket, dvs.

  • En grön ventilerad matavfallbehållare att ha t.ex. i ditt kök.
  • Två buntar med bruna papperspåsar avsedda för matavfall (cirka 160 stycken till villor, cirka 80 till lägenheter).
  • En slaskskrapa.
  • En informationsfolder.

Då kan du börja matavfallssortera!

Allt detta ingår i ditt sopabonnemang och kostar alltså inget extra. När de bruna påsarna tar slut, kan du hämta fler på återvinningscentralen. Deras öppettider finner du på www.torsby.se/avc.

När hämtas matavfallet?

NordRen har tvåfacksfordon som samtidigt hämtar matavfallet och restavfallet. Tidtabellen kan bli något ändrad jämfört med idag.

Vill du dela matavfallstunna med en granne?

Om du tycker att du har ganska lite matavfall, så kan du dela matavfallstunna med en granne. Kom då överens med den grannen om att ni vill dela tunna, och meddela oss på tekniska avdelningen om detta via brev eller e-post. Se adressen här nedan.

Avgiften för ditt abonnemang blir dock detsamma som om du har egen tunna.

Du som idag har månadshämtning kan byta komposteringen mot matavfallsinsamling (brun tunna) om du vill

Om du vill det, så skriv då ett brev eller e-post till tekniska avdelningen och anmäl att du vill byta. Ange också ditt namn, adress och abonnentnummer.

Adressera brevet till:

Torsby kommun
114. Återvinningscentralen
685 80 Torsby

eller sänd e-post till avc.torsby@torsby.se

Då kommer du att få en brun tunna med startpaket utkört till dig.

Ditt matavfall kommer att hämtas var 14:e dag, medan ditt restavfall hämtas som tidigare en gång per månad.

Det blir samma avgift för dig som har månadshämtning med kompostering som för dig med matavfallsinsamling med brun tunna.

Vill du fortsätta att ha månadshämtning med kompostering?

Då behöver du inte göra något, utan fortsätter med din kompostering. Du får ingen brun tunna utkörd till dig.

När får jag min bruna matavfallstunna?

Du som har 14-dagarshämtning och du som har månadshämtning och anmält att du vill byta din kompostering mot brun matavfallstunna kommer att få din tunna och ditt startpaket utkört till dig av NordRen och tekniska avdelningen.

De kommer att följa de rutter som de har idag för sophämtningen. De kommer att börja lämna ut tunnor och startpaket från och med 1 mars 2023. Den tur/slinga som man börjar med är Fågelsången, Centrum, Bergsäng. Och därefter arbetar de sig vidare genom centrum.

Här kan du se vilken ordning som de kommer att lämna ut tunnor och startpaket.

Det personalen gör är att de placerar ut tunnorna på sin plats vid respektive fastighet och skannar in dem och lägga in dem i abonnentregistret. De vet idag inte exakt hur lång tid det tar. Erfarenheter från tidigare införande i andra kommuner visar dock att de kan hinna med cirka 75 hushåll under en dag i tätbebyggt område.

Du får mer information via din digitala brevlåda eller genom vanlig post

Du kommer att få ett brev med mer information om matavfallsinsamlingen direkt till dig. Du som har din faktura via en digital brevlåda, t.ex. Kivra eller Min myndighetspost får informationen via den. Du som får din faktura via e-post eller vanlig post kommer att få informationen via ett vanligt brev hem till dig.

Brevet innehåller information om vad som är matavfall och vad som inte är matavfall, hur du gör när du matavfallssorterar, hur och när matavfallet hämtas, vad som händer med matavfallet och hur du bidrar till en bättre miljö genom att matavfallssortera.

Mer information på bl.a. vår webbplats

  • Läs mer på www.torsby.se/matavfall
  • Vi har har och har haft annonser i TorsbyBladet.
  • Vi har och har haft och kommer att ha artiklar i kommuntidningen Torsby Nu.
  • Vi delar också information på kommunens Facebook-sida.
  • Du kan också ringa 0560-162 31 eller sända e-post till avc.torsby@torsby.se.

Innehållsansvarig: Lars Eriksson
Senast genomgången:
Senast uppdaterad:

Till toppen