Torsby kommun
Torsby kommun
[ARKIVMATERIAL]
Sidan kan innehålla uppgifter som blivit inaktuella.

Gatukonstfestivalen Artscape till Torsby i sommar

I sommar kommer det att bli gatukonst i Torsby och runt om i Värmland. Här är några exempel på konstverk som skapats under tidigare år.

Under fyra veckor i sommar kommer konstnärer från hela världen att tillsammans med svenska och lokala värmländska kollegor skapa offentlig konst i Värmland. Några av dagarna är projektet Artscape 2017 Värmland i Torsby och vi ser fram emot när de kommer.

24 juli-18 augusti pågår projektet och några av de dagarna är projektet i Torsby. Än vet vi inte när de kommer till de olika kommunerna. 

Artscape 2017 Värmland är en gatukonstfestival och Skandinaviens största projekt inom urbankonst någonsin - sett till både antalet deltagare, antalet åskådare och geografiskt.

Välkommen till workshop

Värmland kommer att få se framför allt storskaliga muralmålningar men även skulpturer och andra typer av gatukonst.

Dessutom kommer minst elva workshops att genomföras där allmänheten är inbjuden att tillsammans med erfarna konstnärer skapa permanenta konstverk - ingen förkunskap behövs och alla åldrar är välkomna!

Artscape kommer även vara värdar för en del kringarrangemang under festivalperioden, bland annat ett konstnärssamtal och en paneldiskussion.

Torsby och nio andra kommuner

Deltagande kommuner är i skrivande stund Arvika, Forshaga, Filipstad, Grums, Karlstad, Munkfors, Sunne, Säffle, Torsby och Årjäng. Artscape 2017 Värmland genomförs med ekonomiskt stöd från kommunerna, Region Värmland och Kulturstiftelsen.

Artscape är en geografiskt obunden ideell organisation som genomför kulturprojekt inom gatukonst/urbankonst. 2014 genomförde Artscape Sveriges första gatukonstfestival någonsin i Malmö. Förra året blev Göteborg skådeplatsen för Skandinaviens hittills största gatukonstfestival - ett unikt projekt som involverade samtliga av stadens tio stadsdelar. Nu är det dags för Värmland!

- Det är av stor betydelse att konstverket passar på den utvalda platsen. Exakt vilka fasader som kommer att smyckas med gatumålningar i Torsby, är inte bestämt ännu, säger Torsbys centrumledare Eva Larsson.

- Dialog med berörda fastighetsägare pågår. Det handlar inte om något beställningsverk, utan den konstnärliga friheten betonas. Konstverken är aldrig stötande, upprörande eller har politiska inslag.

Vill du veta mer om Artscape?

Följ Artscape 2017 – Värmland på deras hemsida eller i sociala medier om du är nyfiken på projektet och se bilder från konstverk som skapats tidigare är.

Ett attraktivt och trivsamt centrum

Gatukonstfestivalen arrangeras som ett led i arbetet att förbättra Torsby
centrum. Ett arbete att göra centrum mer attraktiv pågår sedan flera år
tillbaka genom BID-projektet i samarbete med Torsby handel.

Arbetsmodellen ”BID” innebär att den offentliga och den privata sektorn
tillsammans med ideella organisationer samarbetar för att hjälpas åt att utveckla Torsby centrum med en bra mix av handel, service och tjänster samt ett varierat kultur- och nöjesliv.

Har du frågor, funderingar och idéer, så hör gärna av dig till centrumledare / BID projektledare i Torsby, Eva Larsson tfn 070-212 54 57 eller via e-post eva.larsson@torsby.se. Du kan också läsa mer om BID i Torsby.

Saknar du någon information?
Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.Bekräfta att du är en människa: * (obligatorisk)