Torsby kommun
Torsby kommun
[ARKIVMATERIAL]
Sidan kan innehålla uppgifter som blivit inaktuella.

Finnskogen får stöd - igen

Torsby kommun utgör, tillsammans med fem norska kommuner, ägarna till Finnskogen Natur & kulturpark. Varje park har partners och det är bland dem som utvecklingen sker. Finnskogen Natur & kulturpark har närmare 30 partners, varav åtta i Torsby kommun.

De nio norska natur- & kulturparkerna får fem miljoner kr i årets norska statsbudget. Det betyder att Finnskogen Natur & kulturpark också får stöd, som kommer att skvätta över på svensk sida.

För andra året i rad, har de norska regionalparkerna fått ekonomiskt stöd via statsbudgeten. Fem miljoner kronor ska delas mellan de nio regionalparkerna, varav Finnskogen Natur & kulturpark är en.

Det är paraplyorganisationen Norske Parker som är mottagare av medlen och som i dialog med de olika regionala parkerna fördelar dem.

De pengar som beviljades 2018, används till att utarbeta en gemensam kommunikationsplattform för parkerna, samt till olika aktiviteter. Vad årets fem miljoner ska användas till är ännu inte klart, men för Finnskogens del, även på svensk sida, kommer det att innebära en välkommen förstärkning.

En regionalpark, eller Natur- & kulturpark, ska inte jämföras med nationalpark eller andra skyddade områden. Det är istället ett verktyg för utveckling av ett område. Man jobbar med lokala föreningar, företag och organisationer för att stärka och utveckla bygden. Parkerna bygger sitt arbete på principen nerifrån- och upp, vilket ger stark lokal identitet. Regionalparkerna bidrar till lokal tillväxt genom att utveckla hållbara produkter och upplevelser.

Parkerna ”ägs” av kommuner för att garantera kontinuiteten och Torsby kommun utgör, tillsammans med fem norska kommuner, ägarna till Finnskogen Natur & kulturpark. En etablerad park är inget projekt utan pågår under lång tid, med 10-åriga avtalstider. Varje park har partners och det är bland dem som utvecklingen sker. Finnskogen Natur & kulturpark har närmare 30 partners, varav åtta i Torsby kommun.

Finnskogen Natur & kulturpark har en styrelse och ett kontor i Svullrya, men ännu inga anställda. Det mesta av arbetet sker genom olika projekt. Parken arbetar för att få en grundfinansiering genom regionala medel.

-----------------------

Suzanne Palmquist, ansvarig på svensk sida för Finnskogen Natur & kulturpark

Kontakt och frågor: 0560-76 50 26, e-post jobb: suzanne.palmquist@studieframjandet.se

Finnskogen Natur & kulturpark finns också på Facebook

Texten ovan är ett pressmeddelande från Finnskogens Natur & kulturpark 9 oktober 2019.

- Vi gratulerar också vår nya partner Anette Back Olsson i Lekvattnet, som precis har fått fyra av sina produkter godkända som Finnskogsprodukt, vårt eget kvalitetsmärke, säger Suzanne Palmquist.

Saknar du någon information?
Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.Bekräfta att du är en människa: * (obligatorisk)