Torsby kommun
Torsby kommun

Så här glad blev Ella Marklars, Rådom, när hon fick stipendium och blommor på nationaldagen. Foto: Jenny Stjernqvist

Ella Marklars fick Gunnar Ehne- stipendium 2017

För elfte året har ett skrivarstipendium till Gunnar Ehnes minne delats ut. En enig jury utsåg Ella Marklars, årskurs 3C Holmesskolan, till vinnare.

Priset delades ut på nationaldagen på hembygdsgården Hagen, Östmark. Det var visserligen elfte året men samtidigt första gången där inte bara Föreningen Östmarksbygden stod som arrangör utan även kulturavdelningen på Torsby Kommun och Östmarks hembygdsförening.

Nu hela Torsby kommun

Stipendiet har tidigare riktats till elever i Sörmarks Friskola och Östmarks skola men från och med 2017 vände man sig till alla elever i årskurs tre i kommunen. De tre arrangörerna bidrog med 500 kronor vardera så det var ett stipendium på 1500 kronor som Ella Marklars fick ta emot.

Enig jury

Ella Marklars, 3C Holmesskolan, fångade juryns uppmärksamhet i både ord och bild.

- Det är precis som pappa skulle ha skrivit, säger Gunnar Ehnes dotter Elisabeth Ehne, som sitter med i juryn:

Sommaren

Bäckens vatten glimmrar
Solens strålar värmer
och himlen blå som viol.
Men jag vänder mig om
och tittar på något under-
bart. En regnbåge så
färglad i solens strålar.
Jag längtar till idag.
En helt ny dag.
När gräset börjar växa
och solen går ner.
Får himlen nya färger
som skiner som stjärnor.
Jag tittar ut och tänker
på ett helt nytt liv.

Diktaren Gunnar Ehne

Gunnar Ehne, 1921-2005, var en av Värmlands främsta diktare på mål. Gunnar Ehne föddes i Gävle 1921 men växte upp i Ransäter. I många år var han verksam som lantbrukare på gården Hultsätra i Sörmark där han bodde fram till sin död 2005. Året efter började Föreningen Östmarksbygden dela ut ett stipendium till hans minne. Stipendiet riktades då till elever i Sörmarks Friskola och Östmarks skola.

Från och med i år, 2017, ville man lyfta Gunnar Ehnes författarskap och utvidga stipendiet till att gälla hela kommunen. Nästa år hoppas juryns ordförande Roger Ericsson att ännu fler skolor nominerar kandidater.

Ella Marklars och hennes fina dikt. Collage av foton som mamma Jenny Stjernqvist tagit.

[ARKIVMATERIAL]
Sidan kan innehålla uppgifter som blivit inaktuella.
Saknar du någon information?
Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.Bekräfta att du är en människa: *