Torsby kommun
Torsby kommun

Elever från Frykenskolan tog storslam

Till vänster i bild: Alma Neräng, Torild Walfridsson Dahl och Saga Värmsjö. Till höger i bild: Wilma Holmberg och Annie Walfridsson

I Värmland har 600 grundskoleelever deltagit i det som kallas för grundskoleutmaningen, där elever får utveckla prototyper för företagen Vestre och CGI. Elever vid Frykenskolan kammade hem storvinsten i båda kategorierna

Utmaningen för mellanstadiet kom från företaget Vestre. Utmaningen bestod av att skapa en prototyp för en specifik möbel kallad parklet, som ska genomsyra hållbarhet. Eleverna har själva fått komma på en idé, list ut hur det ska byggas och skapa en bildprototyp – entreprenörskap från ax till limpa.

Företaget CGI skickade ut en annan utmaning till elever i högstadiet som hade med social hållbarhet att göra. CGI brinner mycket för trivsel och att få unga att bli intresserade utav teknik, därav löd deras utmaning: ”Hur kan vi förhindra/ motverka mobbning med hjälp av teknik?”. Här skulle eleverna komma på hur en teknisk lösning kan förhindra mobbning!

600 elever från sju olika kommuner resulterade i tre finalister i respektive bidrag.

På Ung företagsamhets hemsida finns mer information om grundskoleutmaningen.

Frykenskolan kammade hem storvinsten i båda kategorierna

Wilma Holmberg och Annie Walfridsson fick som första pris av Vestre att deras parklet kommer att produceras på riktigt (!) på deras skolgård!

Alma Neräng, Torild Walfridsson Dahl och Saga Värmsjö vann ett studiebesök på självaste CGI där de kommer att få hjälp och tips på hur de kan utveckla deras app.

Wilma Holmberg och Annie Walfridsson, årskurs 5

- Uppdraget från Vestre var att fylla en parkeringsruta med en miljövänlig parklet, en sittplats och underhållning i ett, berättar Wilma.

- Det var spännande och kul att arbeta mot ett företag. Vi hade teamsmöten där vi presenterade vår parklet för Vestre. Vårt bidrag kommer tillverkas på riktigt och ställas på skolgården, säger Annie.

Alma Neräng, Torild Walfridsson Dahl och Saga Värmsjö årskurs 8

- En av funktionerna i appen är ett poängsystem ”Dagens uppdrag”. Uppdraget kan till exempel vara att hälsa på någon du inte känner eller att vara snäll mot någon och på det sättet samla poäng. Poängen ska ge rabatter och förmåner hos andra företag som vill vara samarbetspartners, säger Alma.

- I appen ska man kunna välja om man vill prata med till exempel en kurator eller en i samma sits, berättar Torild.

- Det var spännande att arbeta med projekt mot ett riktigt företag och utveckla idéer som kan bli verklighet. Appen vi utvecklade är till för att skapa gemenskap på arbetsplatser men skulle också fungera på skolor, säger Saga.

Mer information

Vill du veta mer om grundskoleutmaningen och arbetet med det på Frykenskolan och eleverna som fick placeringar, kontakta studie- och yrkesvägledare Lena Rattfelt, tfn 070-261 03 10 eller lena.rattfelt@torsby.se

Saknar du någon information?
Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.Bekräfta att du är en människa: * (obligatorisk)
Till toppen