Torsby kommun
Torsby kommun
[ARKIVMATERIAL]
Sidan kan innehålla uppgifter som blivit inaktuella.

Att våga fråga hur någon mår kan rädda liv

Lyssna och lär mer, det kan rädda liv

14 oktober 2019 hålls en föreläsning i Frykenskolan om hur vi alla kan vara med och förebygga självmord.

Cirka 1 500 personer tar sitt liv varje år i Sverige. Många av dessa fall går att förhindra med kunskap.

Suicide Zero är en ideell organisation som arbetar för att radikalt minska självmorden. Tillsammans med Värmlandsidrotten, där Värmlands idrottsförbund och SISU idrottsutbildarna ingår, står de bakom föreläsningen i Torsby som sker måndagen den 14 oktober klockan 18-20 i Frykenskolans aula. Alla är välkomna - oavsett koppling till idrottsförening eller inte.

Föreläsaren Anna Sundkvist Kräuter var bara tre månader när hennes pappa dog. Att det rörde sig om självmord fick hon veta först tio år senare - på grund av att ämnet är så tabubelagt. Nu vill hon sprida kunskapen och bryta den farliga tystnaden om psykisk ohälsa och självmord. Några av punkterna hon kommer att prata om är:

  • Vilka riskfaktorer behöver vi känna till för att kunna förhindra psykologiska olycksfall?
  • Vilka skyddsfaktorer behöver vi för att minska risken för psykisk ohälsa?
  • Myter vi behöver slå hål på
  • Hur bemöter man någon som mår dåligt?

Föreläsningen har redan fått stor uppmärksamhet och många vill lära sig om vad man som medmänniska kan göra. Just nu är över 150 personer anmälda, många elever från Stjerneskolan och föreningar i kommunen.

- Det är ett oerhört viktigt ämne så det är positivt att många är intresserade av hur vi kan förebygga psykisk ohälsa, säger Peter Lindgren, idrottskonsulent på Värmlandsidrotten.

Föreläsningen är kostnadsfri.

Om du har frågor eller vill anmäla dig kontakta Peter Lindgren på telefon 010-476 47 30.

Här finns länk till anmälan.

Saknar du någon information?
Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.Bekräfta att du är en människa: * (obligatorisk)