Torsby kommun
Torsby kommun
[ARKIVMATERIAL]
Sidan kan innehålla uppgifter som blivit inaktuella.

Artscape med konstnärer och bakelser i Torsby

Tor Hedendahl och Daniel Wakeham, grundarna av Artscape, var noga med att välja konstnärer till de olika väggarna i Torsby. Foto: Maria Ivansson

En väggmålning är helt klar och två pågår fortfarande. Torsby centrum är inte sig likt efter Artscape 2017. På tisdagen 8 augusti bjöds allmänheten in för att träffa Artscape, konstnärer, Torsby kommun, Torsby bostäder och Fastighetsägarna.

Utanför turistbyrån var ett tält uppsatt med en utställning med Frykenskolans elevteckningar och servering av en alldeles speciell Artscapebakelse.

Kulturchefen Annika Wredenberg tog till orda och mindes mötet i Karlstad förra året om planerna på en gatukonstfestival i Värmland. Hon tänkte: Torsby, gatukonst, artister från hela världen, är Torsby för litet för det?

-Nu ser vi resultatet, en expressionistisk målning på Stjärnan, man häpnar. Jag har inte lagt märke till baksidan av Stjärnan tidigare, nu syns verkligen vårt kulturhus, sade Annika Wredenberg.

Positiva och hjälpsamma

- Det är fantastisk att få chansen att jobba i Torsby, alla har varit jättepositiva från dag ett, sade Daniel Wakeham, en av grundarna till Artscape, som var i Torsby tillsammans med Tor Hedendahl.

Tidigare har Artscape haft gatukonstfestivalen i Malmö och Göteborg och nu i Värmland där tio kommuner deltar. Det är skillnad mellan mindre ställen som Torsby och storstäderna.

-Alla är så hjälpsamma i Torsby. När det regnade härom dagen var det någon som slängde ner en regnponcho till en konstnär, säger Daniel Wakeham. Det unika med Torsby är även att man faktiskt kan skymta alla konstverken från en plats.

Biografen Stjärnan klar

Konstverket på Stjärnan blev färdigt på måndagskvällen 7 augusti. Shalak Attack och Bruno Smoky från Canada och Brasilien kom tidigare än de andra. På sex dagar, med uppehåll för några regnskurar, målade de två väggar med fantastiska motiv.

Muren och turistbyrån

Graffitikonstnären Super-G, Robert Forsberg från Karlstad, har målat muren, inspirerad av Frykenskolans elevteckningar, och nu målar han norra väggen på turistbyrån.

Biografgatan 1A

Det tredje projektet är på gågatan, Biografgatan 1A. Konstnärsparet Kami och Sasu Hitotzuki gör ett verk i olika blå, böljande nyanser. De ska även måla en transformator som står strax intill.

På fredag är det sista dagen för Artscape i Torsby. Då avslutar kulturskolan även sitt dansläger, tema streetdance, med en uppvisning på gågatan kl. 13.00. Ana Strandberg visade redan idag ett smakprov på streetdance vid turistbyrån.

Kommunalrådet Ann-Katrin Järåsen är glad över att Torsby kommun är med i Artscape. Foto Maria Ivansson

Annika Wredenberg tackar bildlärare Maria Norbäck vars elever gjorde skisser som Super-G inspirerades av när han målade muren. Foto: Maria Ivansson

Ana Strandberg, i bakgrunden, lärare på danslägret i Torsby, ska snart visa streetdance för publiken. Foto: Maria Ivansson

Den specialgjorda bakelsen från Wienerkonditoriet med texten Artscape 2017, föll Daniel Wakeham väl i smaken. Foto: Maria Ivansson

Super-G när han målade muren. Foto: Maria Ivansson

Super-G lägger grunden för målningen på turistbyråns vägg. Foto: Maria Ivansson

Kami och Sasu Hitotzuki från Japan målar Biografgatan 1A. Foto: Maria Ivansson

Tor Hedendahl och Daniel Wakeham vid Biografgatan i Torsby där konstnärsparet Hitotzuki från Japan målar. Foto: Maria Ivansson

Shalak & Smoky blev klara med sin målning på biografen Stjärnan på måndagen och har rest tillbaka till Canada. Foto: Maria Ivansson

Saknar du någon information?
Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.Bekräfta att du är en människa: * (obligatorisk)