Torsby kommun
Torsby kommun

Enhet

 • Kommunkansliet
 • Telefon: +4656016000
 • E-post: torsby.kommun@torsby.se
 • Postadress:
 • Torsby kommun
 • 1. Kommunkansliet
 • 685 80 Torsby
 • Besöksadress: Nya Torget 8, Torsby

Person

 • Helena West
 • Administrativ chef
 • Tfn: +4656016066
 • Mobil: +46701040766
 • E-post: helena.westh@torsby.se
 • Besöksadress: Nya Torget 8, Torsby


När du kontaktar kommunen via brev eller e-post, kommer vi att behandla dina personuppgifter enligt dataskyddsförordningen

Mottagare av premien för utveckling och nyskapande

Kommunfullmäktige delar årligen ut en premie för goda initiativ inom utveckling och nyskapande. Du kan nominera den eller de kandidater som du tycker förtjänar den mest. Här kan du se vilka som fått premien under tidigare år.

grodden

Idén till att dela ut premien kom våren 2003 genom en motion från kommunfullmäktiges presidium om hur man skulle kunna bidra till att lyfta fram utvecklingsarbete och goda initiativ i Torsby kommun.

Ett sätt att uppmärksamma detta skulle kunna vara att inrätta en premie som skulle delas ut någon gång per år. Fullmäktige tillstyrkte motionen i november 2003.

En tävling genomfördes under 2004 om att tillverka en premie som skulle vara symbol för utveckling och nytänkande. Det blev konstnären Ellinor Henrikssons "Hjärnfrö med grodd" som blev vald.

Premien utdelas årligen på förslag från allmänhet och företag m.fl.

Senaste årets mottagare av premien

Kommunfullmäktige 2021-12-13
17. 2021 års premie ges till Jonas Haglund.

Motiveringen till premien:

Jonas jobbar idogt med föreningsarbete både inom Mattilla IK och andra föreningar. Hans intresse för idrott bottnar i cykelsporten där han har varit aktiv i många år som arrangör av tävlingar och som ideell kraft.

Han är en drivande kraft och tävlingsledare i Mattila MTB Marathon och
Solsta Cykel Fatbike Mattila Marathon. Han har t.ex. arrangerat Sveriges enda fatbiketävling som nu har fått internationell status inför 2022. Jonas har också tagit initiativet till Sparkstöttingstävlingen som kommer att gå av stapeln i mars 2022 på sjön Röjden.

Kommunfullmäktige anser att Jonas Haglund är en värdig mottagare av
Grodden 2021 för sin värdefulla insats för utvecklingen av fatbike-grenen inom cykelsporten och därmed för besöksnäringen.

Kommunfullmäktiges ordförande Zenitha Bäck överlämnar en check på 5000 kr och ett diplom tillsammans med symbolen "hjärnfrö med grodd" till Jonas Haglund vid kommunfullmäktiges sammanträde den 13 december.

Tidigare års mottagare av premien

Kommunfullmäktige 2020-12-14
16. 2020 års premie ges till Catherine Grollemund

Motiveringen till premien:

Catherine är initiativtagare och drivande bakom ett odingsprojekt, en koloni-trägård, med syfte att få till lokalproducerade grönsaker, väcka intresse för ekologisk odling samt integration via social samvaro. Verksamheten startade 2013-14 och finns och utvecklas fortfarande.

Catherine får Grodden-premien för utveckling och nyskapande enligt
naturens möjligheter.

I den ideella föreningen Mykhorriza Ria möts både folkbildning, integration, odling och miljömedvetande – kan det bli bättre?

Kommunfullmäktiges ordförande Zenitha Bäck överlämnar en check på 5000 kr och ett diplom tillsammans med symbolen "hjärnfrö med grodd" till Catherine Grollemund på kommunhustrappan i Torsby den 18 december.

Kommunfullmäktige 2019-12-16
15. 2019 års premie ges till Johan Nilsson.

Motiveringen till premien:
Utmärkelsen ”Grodden” går i år till en person som rekordung, 25 år, bestämde sig för att starta ett eget företag i vägarbetsbranschen. Precis som många andra fick han tyvärr uppleva att de svenska bankerna inte vågade satsa på honom eftersom han både var ”för ung” och hade ”fel postnummer”. Han vägrade dock ge upp, fixade lån på annat sätt till den väghyvel som utgjorde grunden i företaget. Verksamheten har utvecklats och i dag har han startat upp en bergtäkt. Trots att de egna barnen och företag tar mycket av hans tid ställer han alltid upp för äldre släktingar med snöröjning.

Johan Nilsson utses till mottagare av årets Grodd för bedriften att, med två tomma händer, i så unga år starta ett företag och utveckla det till vad det är idag. Han är en förebild för alla unga i vår kommun som funderar på att starta eget och bli entreprenörer.

Kommunfullmäktiges ordförande Zenita Bäck överlämnar en check på 5000 kr, diplom och blommor tillsammans med symbolen "hjärnfrö med grodd" till Johan Nilsson.

Kommunfullmäktige 2018-12-18
14. 2018 års premie ges till Tjejjouren Torsby.

Motiveringen till premien:
Genom att finnas som ett ljus i mörkret, som ett stöd att förlita sig på, har Tjejjouren Torsby visat vilken viktig samhällsinsats som man gör. I stödsamtal via chatt, telefon, sociala medier och personliga möten har man på ett nyskapande, modernt och naturligt sätt skapat nya mötesplatser.

Kommunfullmäktiges ordförande Eva-Lena Gustavsson överlämnar en check på 5000 kr, diplom och blommor tillsammans med symbolen "hjärnfrö med grodd" till Gunnel Axelsson, Helen Berglund och Kristin Bergqvist från Tjejjouren Torsby.

Kommunfullmäktige 2017-12-19
13. 2017 års premie ges till Torsby Camping.

Motiveringen till premien:
Torsby Camping tilldelas premien för sitt arbete med att ständigt utveckla verksamheten.

Genom förbättring och expansion med nya projekt i byggnationer såväl som mat- och kulturupplevelser i sin prisbelönta restaurang samt reception och boutique.

Personalens trevliga bemötande är varmt, kunnigt och välkomnande. Att varje gäst/kund känner sig sedd är en viktig framgångsfaktor för att skapa denna unika verksamhet.

Kommunfullmäktiges ordförande Eva-Lena Gustavsson överlämnar check, diplom och blommor tillsammans med symbolen "hjärnfrö med grodd" till Helena Henriksson och Bengt Henriksson.

Kommunfullmäktige 2016-12-13
12. 2016 års premie ges till Goda Nyheter Torsby.

Motiveringen till premien: 
Positiva nyheter Torsby vill lyfta fram positiva nyheter som ger en positiv spiral. Nyheterna speglar samhällets entusiastiska personer med goda idéer och stärker därmed människor, företag, föreningar och dess entreprenörsanda i Torsby.

Kommunfullmäktiges ordförande Eva-Lena Gustavsson och kommunfullmäktiges andre vice ordförande Annlouise Brodén överlämnar check, diplom och blommor tillsammans med symbolen "hjärnfrö med grodd" till Anna Öhgren Bodén och Åsa Gertling.

Kommunfullmäktige 2015-12-15
11. 2015 års premie ges till Ovansjö bygdeförening.

Motiveringen till premien:
Ovansjö Bygdeförening har på eget initiativ byggt upp en fantastisk utemiljö för att förgylla vardagen för de boende, anhöriga och personal vid äldreboendet Dalbygården, Sysslebäck. Detta initiativ har utvecklat boendet till ett bättre demensboende.

Praktiskt och ekonomiskt har Ovansjö Bygdeförening samlat ideella krafter, föreningar och företag i Klarälvdalen.

Det man åstadkommit är också av stort värde för utvecklingen av äldreomsorgen i kommunen och för den enskilde medborgaren.

Kommunfullmäktiges ordförande Eva-Lena Gustavsson överlämnar check, diplom och blommor tillsammans med symbolen "hjärnfrö med grodd" till Tommy Sunnanängs, Ingrid Svanberg och Sonja Svedbo.

Kommunfullmäktige 2014-12-15
10. 2014 års premie ges till personalkooperativet Förskolan Småfôlk i Rådom.

Motiveringen till premien:
Torsby kommun har som mål att stötta företagande och entreprenörskap därför anser vi att det är särskilt roligt att vi fått vår första personalkooperativa förskola. Det är glädjande att se med vilken entusiasm och arbetsglädje som ”samarbetarna” vid förskolan Småfôlk i Rådom tagit sig an uppgiften. Vi hoppas att deras initiativ ska inspirera fler kommuninvånare att starta personalkooperativ.

Kommunfullmäktiges ordförande Eva-Lena Gustavsson överlämnar check, diplom och blommor tillsammans med symbolen "hjärnfrö med grodd" till personalen Anna Marklars, Jenny Stjernqvist och Maria Gripö.

Kommunfullmäktige 2013-11-18
9. 2013 års premie ges till den ideella organisationen Global Kunskap.

Motiveringen till premien:
Genom Torsbys Globala klimatfilmfestival har organisationen Global Kunskap utvecklat ett koncept genom film, seminarier och konferenser för att skapa kunskap om vår tids stora ödesfråga: Vårt framtida klimat och vår miljö.

Den internationella TV-serien The Green Planet är framtagen i samarbete med sebra Film AB. Genom detta breda samarbete med flera organisationer och aktörer lokalt, regionalt och nationellt har Global Kunskap därmed placerat Torsby på världskartan.

Kommunfullmäktiges ordförande Eva-Lena Gustavsson överlämnar check, diplom och blommor tillsammans med symbolen "hjärnfrö med grodd" till ordföranden Stefan Degerlund. 

Kommunfullmäktige 2012-11-19
8. 2012 års premie delas mellan Nordvärmlands demensförening och Bo Vilson.

Motiveringen för Nordvärmlands demensförening:
För sitt stora engagemang och sin oräddhet att förbättra demensvården för demenssjuka och anhöriga, för en alldeles enorm kämparglöd och för det mod som krävs för att kämpa för sjuka personers rättigheter. De är pålästa, kunniga och har med en imponerande juridisk kunskap åstadkommit underverk.

Nordvärmlands demensförening fyller många människors vardag i Torsby kommun med både ljus och värme.

Motiveringen för Björn Vilson:
Björn Vilson har under många år kämpat för att förverkliga att familjegården skulle bli ett levande museum efter sin far Bo Vilson "Bovil" som var en av Sveriges främsta illustratörer och serietecknare m.m. under 1930-40-talen. Genom en ovanlig idoghet har han lyckats genomföra sin idé och utvidgat med galleriverksamhet.

Bovilgården har nu blivit ett uppskattat besöksmål där flera personer aktivt deltar i stiftelsens arbete och visning av gården.

Fullmäktiges ordförande Eva-Lena Gustavsson överlämnar check, diplom och blommor tillsammans med symbolen "hjärnfrö med grodd".

Kommunfullmäktige 2011-09-27
7. 2011 års premie tilldelas Erik Gustafsson.

Motiveringen till premien: Erik Gustafsson tilldelas Torsby kommuns premie för utveckling och nyskapande för sitt långvariga utvecklingsarbete som eldsjäl, innovatör och motor i det tysta, alltid med bygdens bästa som mål för sitt ideella arbete med turism och fritidsfrågor.

I Munkebols hemman ser man många spår av Eriks handlingskraft.

Fullmäktiges ordförande Eva-Lena Gustavsson överlämnade check, diplom och blommor tillsammans med symbolen "hjärnfrö med grodd".

Kommunfullmäktige 2010-10-26 § 96

6. 2010 års premie tilldelas Nordvärmlands FF.

Motiveringen till premien: I sitt gränsöverskridande och nyskapande utvecklingsarbete har Nordvärmlands FF utvecklat en vision att skapa samverkan mellan föreningar, allmänhet och näringsliv i hela Klarälvdalen. Detta har resulterat i, inte bara ett fotbollslag, utan också ett café/gatukök, en fritidsgård, ledarutbildning, en nysatsning på Sysslebäcks marknad och deltagande i en bingoallians.

Dessutom har föreningen nyligen tagit det djärva beslutet att starta Nordvärmlands Livs ekonomisk förening för att driva lanthandeln i Ambjörby vidare. Detta gränsöverskridande och nyskapande utvecklingsarbete har skapat ny framtidstro i den bygd de verkar i.

Fullmäktiges ordförande Eva-Lena Gustavsson överlämnade check, diplom och blommor tillsammans med symbolen "hjärnfrö med grodd".

Kommunfullmäktige 2009-09-24 § 138

5. 2009 års premien delas mellan Björkhälla Fritid och Lars‐Åke Jonsson vid Cirkus Wiktoria.

Motiveringen för premien till Björkhälla Fritid: för att de under mycket stort engagemang återställt Sirsjöns badplats som ligger strax utanför Torsby tätort. Det har skapat stor uppslutning bland de boende i bygden och hos medlemmarna i Björkhälla Fritid.

Motiveringen för premien till Lars-Åke Jonsson vid Cirkus Wiktoria: för att han har med stort mod, entusiasm, målmedvetenhet och okuvlig vilja gjort verklighet av sin livsdröm genom att ta över driften av cirkus Wiktoria. Med detta "tilltag" visar han andra på det möjliga i det till synes omöjliga. Detta kan stimulera även andra i vår kommun till nyskapande och utveckling.

Fullmäktiges ordförande Eva-Lena Gustavsson överlämnade check, diplom och blommor tillsammans med symbolen "hjärnfrö med grodd" och blommor.

Kommunfullmäktige 2008-09-25 § 98

4. 2008 års premie gick till tre parter —

Fensbols IF, SK Bore Biathlon och Torsby Sports & Activities

 — för "initiativet att arrangera Torsby Midsommar Half Maraton, en halvmara mitt i natten".

Fullmäktiges ordförande Eva-Lena Gustavsson överlämnade check, diplom och blommor tillsammans med symbolen "hjärnfrö med grodd".

3. 2007: Finnskoga Värdshus och Naturpralinen i Sysslebäck

Kommunfullmäktige 2007-05-31 § 61

2007 års premie delas mellan Finnskoga Värdshus och Naturpralinen i Sysslebäck.

Finnskoga Wärdshus låg i träda i många år och ingen kunde väl någonsin tro att det skulle bli någon verksamhet där igen. Sven-Erik och Monika har med sin entusiasm medverkat till att återuppliva inte bara värdshusverksamheten utan även framtidstron i Norra Finnskoga. De har hittat en alldeles ny nisch genom motorsporten som blivit ett sätt att locka helt nya grupper av konferensgäster och turister från Mellaneuropa.

Priset får Naturpralinen AB för deras mod och initiativ att starta tillverkningsverksamhet i en del av Värmland där detta inte hör till vardagen. Vi ser fram emot att njuta av exklusiva och underbara "naturliga" praliner.

Fullmäktiges ordförande Ann-Katrin Järåsen överlämnade check tillsammans med symbolen 2. "hjärnfrö med grodd" och blommor.

2. 2006: Håkan Larsson, Ångrike Fryksdalen

Kommunfullmäktige 2006-04-27 § 22

2006 års premie tilldelas Håkan Larsson för den inspiration och det arbete och de visioner Håkan bestått med i utvecklingen av projekt Ångrike Fryksdalen i Oleby. Konkret har det inneburit att ta initiativ och medverka i medlemskapet Ångpustan samt ett gediget arbete med ritningar och dokumentation i projektet.

Håkan har även engagerat sig i arbetet med ångbåten s/s Freja af Fryken. Han har även gjort en insats i förnyelsen av hembygdsgården Kollsberg bla genom sångspelet Trollflöjten i Säterstugan och den nya versionen av bygdespelet "Sirispelet".

En viktig del är även vårdandet av spelmanstraditionen där Håkans nyskrivna låtar och inte minst "Fryksändemässan" verkat inspirerande för folkmusiklivet i Norra Värmland.

Fullmäktiges ordförande Ann-Katrin Järåsen överlämnade en check på 5000 kr tillsammans med symbolen "hjärnfrö med grodd" och blommor.

1. 2005: Lars-Göran och Lars-Erik Nilsson, Torsby Bowlinghall

Kommunfullmäktige 2005-04-28 § 36

Första premien tilldelades Lars-Göran Olsson och Lars-Erik Nilsson, männen bakom Torsby Bowlinghall, med motiveringen "De har lyckats nå alla målgrupper, barnungdom-familjer-pensionärer. Man uppnår gemenskap, aktivitet, motion och glädje över åldrarna, friskvård på alla plan".

Fullmäktiges ordförande Ann-Katrin Järåsen överlämnade en check på 5000 kr tillsammans med symbolen "hjärnfrö med grodd" och blommor.

Innehållsansvarig: Helena Westh
Senast genomgången:
Senast uppdaterad: