Torsby kommun
Torsby kommun

EU-val 2019

Valen duggar tätt just nu. Den 26 maj ska vi gå till valurnorna igen, den här gången ska vi välja vilka som ska representera Sverige i Europaparlamentet. Som vanligt finns det möjlighet att förtidsrösta, du kan göra det från och med den 8 maj.

Vad är det för val i år?

I år är det val till europaparlamentet. Det innebär att vi väljer vilka vi vill ska representera oss på europanivå. Det här valet sker vart femte år, och senast vi valde var 2014.

När är det val?

Valet görs i alla medlemsstaterna, men det sker inte på samma dag. Valperioden är 23-26 maj, och i Sverige röstar vi den 26 maj. Vallokalerna i hela Sverige är öppna kl 08 till 21.

Det är inte möjligt att rösta digitalt, därför behöver du antingen förtidsrösta eller rösta på valdagen.

Vem får rösta?

Grundregeln för att du ska få rösta är att du måste ha fyllt 18 år senast på valdagen. Det finns också särskilda regler för rösträtten till de olika valen. Din rösträtt bestäms 30 dagar före valet utifrån uppgifterna i Skatteverkets folkbokföring.

Röstlängden

Det tas fram en röstlängd per valdistrikt och den grundar sig på de uppgifter om personer som Skatteverket har. När du röstar på valdagen blir du avprickad i röstlängden. Under valdagen förs det även in information om inkomna förtidsröster.

Den 26 april bestäms rösträtten utifrån de uppgifter om folkbokföringen som Skatteverket har. Samma datum är det sista dag för medborgare i andra EU-länder som är folkbokförda i Sverige och vill rösta i Sverige att anmäla sig till den svenska röstlängden. Och för de svenska medborgare som vill rösta i något annat EU-land är 26 april den sista dag de kan begära att bli borttagna ur den svenska röstlängden.

Om du anser att uppgifterna om dig i röstlängden är felaktiga ska du anmäla det skriftligen till länsstyrelsen senast 14 april i år.

Röstlängden är en allmän handling och kan läsas av vem som helst efter valet. Informationen som framgår i röstlängden är namn, personnummer och om personenförtidsröstat, röstat på valdagen eller inte röstat alls. Det går aldrig att läsa hur en person röstat i röstlängden.

Var kan du rösta?

Du kan rösta antingen i en röstningslokal under förtidsröstningsperioden den 8 maj till och med den 26 maj och du kan rösta i den vallokal som ditt valdistrikt har den 26 maj. Vill du rösta på bokbussen så har den en utökad turlista under valet.

Du finner information om kommunens olika röstningslokaler och deras öppettider här. Har finner du information om de olika vallokalernaöppnas i nytt fönster och här kan du som vill rösta på bokbussen se hur turlistanöppnas i nytt fönster ser ut under förtidsröstningsperioden.


Olika aktörer i valet

Valmyndigheten

Valmyndigheten ansvarar centralt för genomförande av val och landsomfattande folkomröstningar. Valmyndigheten planerar och samordnar genomförandet av valet. Mer information om valet och utförlig information på olika språk finner du på Valmyndighetens hemsida www.val.se.

Länsstyrelsen

Länsstyrelsen ansvarar för att dela in länet i valkretsar och -distrikt. De ansvarar för att utfärda nya röstkort, ändra i röstlängderna och rapportera in valresultatet till Valmyndigheten. Mer inforamtion finner du på www.lansstyrelsen.se.

Kommunen (valnämnden)

Kommunen genom den kommunala valnämnden ansvarar för att genomföra valet på ett säkert sätt. Valnämnden ser till att det finns lokaler för val och att de lokalerna är bemannade med röstmottagare som är utbildade för den uppgiften. De inkomna rösterna räknas i de olika valdistrikten efter att vallokalerna stängt och sedan fraktar valnämnden rösterna till länsstyrelsen. Valnämnden genomför även den preliminära rösträkningen på onsdagen efter valet. Vill du kontakta valnämndens kansli kan du göra det på 0560-16015 eller till e-postadressen valn@torsby.se.

De politiska partierna

Det är de politiska partierna som ska se till att väljarna går och röstar. Här finner ni information om affischering och hur kommunen har beslutat att lägga ut valsedlar.


Saknar du någon information?
Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.Bekräfta att du är en människa: * (obligatorisk)

Enhet

 • Kommunkansliet
 • Telefon: 0560-160 00
 • E-post: torsby.kommun@torsby.se
 • Postadress:
 • Torsby kommun
 • 1. Kommunkansliet
 • 685 80 Torsby
 • Besöksadress: Nya Torget 8, Torsby

Person

 • Cecilia Sjödén
 • administrativ chef
 • Tfn: 0560-160 03
 • Mobil: 073-271 21 97
 • E-post: cecilia.sjoden@torsby.se
 • Besöksadress: Nya Torget 8, Torsby


När du kontaktar kommunen via brev eller e-post, kommer vi att behandla dina personuppgifter enligt dataskyddsförordningen