Torsby kommun
Torsby kommun

Enhet

  • Kulturkansliet
  • Telefon: +4656016101
  • E-post: kultur@torsby.se
  • Postadress:
  • Torsby kommun
  • 25. Kulturavdelningen
  • 685 80 Torsby
  • Besöksadress: Fabriksgatan 2, Torsby

Person


När du kontaktar kommunen via brev eller e-post, kommer vi att behandla dina personuppgifter enligt dataskyddsförordningen

Demokrativeckan i Torsby 2021

Sveriges demokrati fyller 100 år 2021 och här i Värmland har länets 16 kommuner, Region Värmland och Länsstyrelsen gått samman och firar med en gemensam demokrativecka 20-27 september.

Många aktiviteter firar demokratin

Just nu pågår programplaneringen med fokus på seminarier och samtal, fortbildning och fördjupning, men också besök av demokratistuga och andra aktiviteter runt om i länet under vecka 38.

Du kan följa programinnehållet på www.demokrativarmland.se. Hör av dig om du vill vara med i satsningen. Kontaktuppgifter finns på demokratihemsidan.

Vi hoppas att du också kommer till de olika programpunkterna för att träffas, prata eller lyssna! Naturligtvis följer vi Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Välkommen!

Programmet som pdf. Pdf, 418.4 kB.

Landshövdingen och Emma Frans till Torsby

Måndag 20 september

13-18 DigidelCenter, Sysslebäcks bibliotek.
17.00 Demokrati i en digital tid, föredrag med Henrik Svensson, Sysslebäcks bibliotek.
18.00 Bokcirkelstart: Vi läser Elin Wägners ”Pennskaftet”, Sysslebäcks bibliotek. Samarbete med ABF.

Tisdag 21 september

13-17 DigidelCenter, Torsby bibliotek.
17.00 Demokrati i en digital tid, föredrag med Henrik Svensson, Torsby bibliotek.
18.30 Trängd demokrati: om förutsättningarna för folkstyre idag - föredrag med Andreas Öjehag, lektor Karlstads Universitet. Torsby bibliotek. Samarbete med Studiefrämjandet.

Onsdag 22 september

13-18 DigidelCenter, Sysslebäcks bibliotek.
14.00 Landshövding Georg Andrén och lokala politiker, Torsby bibliotek.
17.00 Demokraticafé med landshövding Georg Andrén och lokala politiker, Pilzsalen, Sysslebäck.

Torsdag 23 september

13-17 DigidelCenter, Torsby bibliotek.
14.00 Medier, demokrati och diktatur - föredrag med Ulla Sätereie, journalist, Torsby bibliotek.
18.30 Medier, demokrati och diktatur - föredrag med Ulla Sätereie, journalist, Pilzsalen, Sysslebäck. I samarbete med ABF.
18.30 Samtal om demokrati: Khaled Mohammad, Khadija Nassan, Peter Jonsson och Bengt Berg med flera. Torsby bibliotek. Samarbete med ABF.

Fredag 24 september

12–13 Träffa dina lokala politiker, Nya Torget, Torsby.

Måndag 27 september

17.00 Emma Frans, demokratiambassadör för Demokratisatsningen, Frykenskolans aula, Torsby. Hon talar innan kommunfullmäktige för både politiker och allmänhet.
Emma Frans är doktor i medicinsk epidemiologi och forskare vid Karolinska institutet. Hon arbetar med vetenskapskommunikation och har fått såväl Stora Journalistpriset som utmärkelsen Årets folkbildare.

Föranmälan till Torsby bibliotek torsby.bibliotek@torsby.se  eller 0560-161 08.

Övrigt

Utställningar bl.a. ”Demokrati 100 år”på biblioteken i Sysslebäck och Torsby.

Karin Kituinen – kvinna på finnskogen. En berättelse om kvinnoliv byggd på fakta och fantasi. Musikinslag: Ler och långhalm. Berättare: Ann-Katrin Järåsen i podden Ellinnea på Finnskogen. Publicerad på Podbean och Spotify.

Quiz, firademokratin.riksdagen.se.

Utställning - ”ABF och demokratin. Lokalhistoria från starten 1912 till 2021”. ABF-lokalen, Kyrkogatan 4, Torsby.

Kulturcrew, Kvistbergsskolan, värdar vid landshövdingens besök i Sysslebäck.

Vad händer på kommunens skolor under demokrativeckan?

Flera av skolorna uppmärksammar demokrativeckan med att jobba lite extra med ämnet denna vecka, för att uppmuntra till ökad kunskap, engagemang och eftertanke om demokrati och mänskliga rättigheter.
Region Värmland har skickat ut ett specialnummer av Bamse som de yngre barnen i hela länet får ta del av. Bamse- demokratispecial syftar till att öka förståelsen för- och kunskap om vad demokrati är. Bamse och hans vänner ger en bra guide till hur vi kan prata demokrati med barnen.
Även Sveriges riksdag har studiematerial tillgängligt, riktat till de äldre eleverna. Det är ett pedagogiskt material kopplat till skolans styrdokument. Materialet består av en tidslinje med tillhörande informations/diskussionskort. Övningarna handlar om att diskutera och reflektera över händelser som påverkat demokratin. Syftet är att sprida kunskap om den demokratiska utvecklingen i Sverige. Eleverna ska nå insikt om att demokratin inte är en självklarhet och att vi alla har ett ansvar för att värna om den.


Innehållsansvarig: Annika Wredenberg
Senast genomgången:
Senast uppdaterad:

Saknar du någon information?
Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.Bekräfta att du är en människa: * (obligatorisk)
Till toppen